El talent tecnològic tasta la vida rural
La segona edició del projecte Catalunya Rural Hub, que té com a objectiu atreure professionals digitals a entorns del país en risc de despoblació, està en marxa
El projecte Catalunya Rural Hub va endegar l’abril passat la seva segona edició. La iniciativa està impulsada per la vicepresidència del govern i la fundació Mobile World Capital Barcelona, dins del programa Barcelona Digital Talent, i pretén atreure professionals digitals a entorns rurals del país i contribuir d’aquesta manera a dinamitzar l’economia d’aquests territoris. Aquesta segona edició es va presentar a Tremp, al Pallars Jussà, un dels municipis que acollirà la segona tongada d’urbanites tecnològics, juntament amb la Ribera d’Ebre.
En l’edició d’enguany, d’un municipi s’ha passat a dos i de vint participants a trenta. Tanmateix, la iniciativa segueix tenint el mateix objectiu: que es realitzi en un entorn en risc de despoblació. “Busquem persones que vulguin canviar de lloc de viure i inspirar-ne d’altres, però també volem mostrar a gent que ha nascut en aquests territoris que no han d’abandonar-los per poder treballar en el món digital”, explica Jordi Arrufí, director del programa de talent digital de la Mobile World Capital i portaveu de Barcelona Digital Talent.
“[De la primera edició] n’hem après, i en aquesta segona hem mirat de corregir alguns aspectes. Per exemple, les persones que van participar l’any passat ens van comentar que les poblacions no tenien tots els serveis i que això era un punt important per a elles. Per tant, en aquesta segona edició del programa hem buscat poblacions una mica més grans que les de l’edició anterior, però que també estan en risc de despoblació”, comenta Arrufí.
L’any passat, un total de vint professionals digitals van estar residint i treballant en remot durant una setmana a la Vall d’en Bas, a la Garrotxa. Tot i considerar que a la zona no hi havia tots els serveis que tenen a l’abast a la ciutat, els participants van portar a terme la jornada laboral sense cap inconvenient, amb una excel·lent connexió a internet, i la majoria van assegurar que el seu rendiment havia millorat, així com la qualitat de vida, a banda de descobrir que residir i treballar en el sector digital en indrets allunyats de les urbs també és possible.
“L’objectiu principal d’aquest projecte és utilitzar la tecnologia per trencar barreres”, explica Arrufí, que assegura que la iniciativa vol demostrar que “és possible viure en un entorn rural gràcies a l’avenç de la tecnologia i les noves professions digitals”, i recorda que “el 14% de les noves ofertes de feina del sector TIC ja són amb modalitat de treball en remot”. Per a ell, “el teletreball i l’esforç del territori fan que es multipliquin els beneficis i les oportunitats de viure en entorns rurals menys poblats”.
Demà, últim dia. Demà és l’últim dia per inscriure’s i participar en la segona edició del Catalunya Rural Hub, a través del web de Barcelona Digital Talent. S’hi poden apuntar professionals autònoms, treballadors d’empreses del sector TIC i personal de l’administració pública. “Busquem que tant dones com homes estiguin representats, no hi ha limitació d’edat de cap mena i està enfocat als professionals digitals”, concreta Arrufí.
La iniciativa preveu tres estades d’una setmana per a deu professionals. Tindran lloc a Tremp del 23 al 27 de maig, i a la Ribera d’Ebre del 30 de maig al 3 de juny, i del 13 al 17 de juny. “Som conscients que una setmana no és gaire temps per prendre la decisió d’abandonar la ciutat i instal·lar-se en un entorn rural. Perquè els professionals digitals puguin fer el pas, sabem que el projecte hauria d’anar acompanyat de certes polítiques públiques, tot i que el territori ja hi posa molt de part seva. Però, en definitiva, aquesta és una iniciativa que permet fer un tast del món rural als professionals digitals, que ajuda sobretot a aquells que potser ja han fet aquesta reflexió i volen provar com desenvolupen la seva feina en un entorn no urbà i ser-ne portaveus”, diu Arrufí.
En definitiva, es busca que els joves talents digitals no marxin del seu territori i que d’altres es converteixin en teletreballadors rurals.
Allò que dona el territori
Pallars Actiu i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre han participat com a entitats coordinadores en l’organització d’aquesta segona edició del Catalunya Rural Hub, en la qual també hi han participat diferents administracions i entitats d’aquests dos territoris. Els participants disposaran de manera gratuïta d’allotjament, d’un espai de ‘coworking’ i d’un pla d’activitats que els permetrà conèixer l’entorn, les empreses i el teixit econòmic i social del territori, “amb la voluntat que hi estableixin relacions personals i professionals”, concreta Arrufí. Tant al Pallars com a la Ribera d’Ebre, els professionals que participin en la iniciativa podran conèixer de primera mà les instal·lacions i els serveis disponibles a la zona per poder treballar en remot i les iniciatives relacionades amb la connectivitat de la comarca. També es faran trobades entre empreses i participants per debatre de manera conjunta les possibilitats i les necessitats que els teletreballadors poden trobar en un entorn rural, per poder aconseguir que aquestes zones puguin esdevenir la nova llar d’aquest talent.