Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

El G-7 es compromet a acabar gradualment amb les importacions de petroli rus

Zelenski agraeix la “solidaritat” del grup en la defensa de la integritat territorial d’Ucraïna

Estats Units sanciona directius de Gazprombank i altres empreses russes

El G-7 s’ha compromès aquest diumenge a acabar amb les importacions de petroli de manera gradual.

“Ens comprometem a eliminar gradualment la nostra dependència de l’energia russa, cosa que inclou eliminar o prohibir la importació de petroli rus”, ha afirmat el grup integrat per Estats Units,  Canadà, Japó, Regne Unit, Itàlia, Alemanya i França.

Els líders de les set potències del bloc occidental, que s’han reunit aquest diumenge de manera telemàtica, han afirmat que la transició es farà “de manera gradual” i “ordenada”, perquè tothom tingui temps per trobar “proveïdors alternatius”.

Aquesta declaració d’intencions arriba després que els països de la Unió Europea (UE) hagin estat incapaços d’aconseguir aquest diumenge un acord per prohibir les importacions de petroli de Rússia com  resposta a la invasió d’Ucraïna, donades les dificultats que això planteja a alguns socis comunitaris per la seva dependència dels hidrocarburs russos.

Estats Units, que depèn molt menys que Europa de l’energia de Moscou, ja va anunciar al març la prohibició de els importacions de petroli, gas i carbó de Rússia.

Els països del G7 també han acordat incrementar l’aïllament de Rússia amb accions sobre la banca, que veuen “crítica” per al finançament del país.

A la reunió virtual del G7 hi ha assistit com a convidat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, el qual ha agraït la “solidaritat” mostrada pel G7 en la defensa de la “integritat territorial” del seu país.

En aquest sentit, ha considerat que les fites assolides a la reunió del G7 van “més enllà d’unes frases generals”.

Zelenski, que aquest diumenge també s’ha reunit a Kíiv amb la presidenta del Parlament alemany (Bundestag), Baerbal Bas, i amb el primer ministre croata, Andrej Plenkovic, ha defensat la necessitat d’aplicar “severes sancions” a Rússia fins que “aturi la guerra”.

El president ucraïnès, que ha refermat la seva intenció de vèncer les tropes russes, ha subratllat que el seu país depèn del suport dels seus socis internacionals, en particular del G7, per aconseguir prou recursos militars i també perquè l’economia ucraïnesa es pugui recuperar després de la destrucció provocada per la guerra, segons un comunicat que difós per la Casa Blanca coincidint amb l’aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial fa 77 anys.

En resposta, els líders del G7 han reiterat el seu compromís amb la sobirania i integritat territorial d’Ucraïna, així com la seva lluita per un futur pròsper i democràtic.

Estats Units anuncia més sancions contra empresaris i funcionaris russos

Agències

Washington  ha anunciat aquest diumenge sancions contra 27 directius del banc rus Gazprombank, que és la principal via utilitzada pels Estats membres de la UE per comprar el gas procedent de Rússia.  Estats Units també ha adoptat mesures contra vuit alts càrrecs de l’entitat Sberbank, la més important de Rússia –representa el 37% del seu sistema financer.

Aquesta decisió, anunciada després de la reunió del G7, suposa la revocació dels visats d’entrada als EUA dels directius sancionats. En total, les mesures adoptades afecten uns 2.600 individus de l’elit russa o que són funcionaris d’aquest país o de la veïna Bielorússia.

Les cadenes de televisió russes Channel One, Rossiya i NTV, a les que Washington acusa de formar part de la “màquina” de propaganda del Kremlin, han estat sancionades amb la prohibició d’adquirir la tecnologia necessària per fer les seves retransmissions, des de càmeres i micròfons fabricats als EUA a equips de so i sistemes d’il·luminació.

Així mateix, la Casa Blanca ha sancionat el fabricant d’armes Promtekhnologiya, que produeix rifles i altres armes utilitzades per les tropes russes a Ucraïna, i set companyies navilieres que posseeixen o operen 69 vaixells, així com una empresa de remolcadors

A més, el govern nord-americà ha prohibit a les empreses dels EUA que venguin a Rússia materials industrials que es puguin utilitzar en la guerra a Ucraïna o que prestin serveis de comptabilitat i assessoria a qualsevol persona o entitat russa.

Finalment, l’agència reguladora nuclear dels EUA suspendrà les llicències que permetien exportar a Rússia determinats materials amb urani i plutoni.


Un alt funcionari nord-americà ha explicat als mitjans que les sancions contra els directius de Gazprombank busquen donar un “avís” a l’entitat filial bancària de l’empresa estatal de gas russa Gazprom i l’única via autoritzada pel Kremlin perquè els països europeus facin els seus pagaments del gas rus.

No obstant això, les sancions s’adrecen no contra el banc sinó als seus directius, i per tant, els països europeus podran continuar comerciant amb Moscou, ha indicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.