Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna talla l’aixeta del gas des d’una zona controlada per Putin

Suposa un terç de tot el que s’envia a la Unió Europea

L’operador ucraïnès afirma que el trànsit d’aquest hidrocarbur estava en perill i demana a Gazprom que el recondueixi per un altre punt en territori controlat per Kíiv

Ucraïna ha aturat aquest dimecres el flux de gas per l’estació de Sojranovka, un dels dos punts d’entrada de gas rus principals al país i, a través de la xarxa ucraïnesa, cap a Europa. L’operador del sistema de trànsit de gas d’Ucraïna (GTSOU) ha informat que es veu obligat al tancament de l’estació, situada al nord de la regió del Donbass, perquè està localitzada a una zona controlada per les tropes russes. Aquest organisme ha proposat Gazprom, empresa russa que manté el monopoli del gas que circula cap a Europa, reconduir el flux d’aquest hidrocarbur a través d’un altre punt al territori controlat per Kíev, però Moscou ha respost que és “tècnicament impossible”. A través d’aquesta estació passaven fins ara 32,6 milions de metres cúbics de gas al dia, fet que suposa un terç del total que Ucraïna transporta fins a Europa, segons la GTSOU.

Diverses instal·lacions de l’operadora es troben en territoris controlats per Rússia i aquesta no disposa de control operatiu o tecnològic sobre elles, assegura la GTSOU.

Els preus del gas als mercats internacionals estan pujant amb força després del tall de subministrament. De moment, Alemanya, un dels gegants de la Unió Europea amb més dependència del gas d’origen rus, ha manifestat que el subministrament és “segur”.

Rússia ha fet servir l’energia com a arma de pressió sobre Europa durant les darreres setmanes; Ucraïna comença a transitar ara per aquest mateix camí, crucial per les profundes conseqüències econòmiques d’una guerra que va camí del tercer mes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.