Macron nomena una dona primera ministra
Élisabeth Borne, fins ara titular de Treball, havia col·laborat en governs socialistes
Després d’Édith Cresson, la substituta de Castex és la segona francesa que ocupa el càrrec des del 1991
El president reelegit, Emmanuel Macron, ha fet durar el suspens fins a estirar-lo més del desitjable per a la seva pròpia majoria política, però finalment ahir va rellevar com a primer ministre Jean Castex per Élisabeth Borne. De 61 anys, Borne era fins ara ministra de Treball i esdevé la segona dona en tota la història de la V República Francesa en el càrrec, després d’Édith Cresson, que hi va ser menys d’un any, entre el 1991 i el 1992. Macron ha acabat decantant-se per ella perquè prové de l’esfera socialista i és considerada eficient pels tres ministeris per on va transitar durant el quinquenni passat, tot i que serà en les legislatives del juny quan es presentarà per primer cop a unes eleccions. El govern que ha de formar Borne en els pròxims dies, precisament, té com a primera tasca afrontar aquests comicis per revalidar una majoria absoluta presidencial a l’Assemblea. I les mesures que prengui en les pròximes setmanes aniran en aquesta direcció. Ella mateixa farà campanya en una circumscripció de Normandia per ser diputada. Simultàniament, haurà de posar en marxa l’anomenada “planificació ecològica”, que gestionarà la mateixa cap de l’executiu, una picada d’ullet als electors d’esquerra que van votar Macron en la segona volta per impedir la victòria de la ultradretana Marine Le Pen.
Borne es va adherir al macronisme el 2017, després d’haver passat des dels anys noranta per diversos ministeris socialistes com a consellera de Lionel Jospin i Ségolène Royal. Ara fa cinc anys, dirigia els transports metropolitans de París. El seu primer ministeri amb el govern d’Edouard Philippe va ser el de Transports, abans de passar al d’Ecologia en una reestructuració de l’executiu. I, finalment, al de Treball, amb l’arribada com a primer ministre del nord-català Jean Castex el juliol del 2020, enmig de la pandèmia.
Castex es va acomiadar a la seu de Matignon al costat de Borne, sota els forts aplaudiments del personal de la casa i anunciant que fa “un pas al costat” perquè no té pretensions polítiques d’alt nivell. La nova primera ministra, per la seva banda, va voler dedicar el seu nomenament a la memòria de Cresson, actualment de 88 anys, i a totes les noies joves de França. “Res no ha d’impedir el combat pel dret de les dones a la nostra societat”, va afirmar.
En canvi, el nou líder de l’esquerra, Jean-Luc Mélenchon, que es promou com a nou primer ministre si la seva coalició guanya les legislatives, es va apressar a qualificar Borne de “continuació del maltractament social i ecològic durant tot el període macronista del primer mandat”. I, així, va recordar que en els seus ministeris ha aprovat una obertura a la competència de la companyia estatal ferroviària, la prolongació en deu anys de vida de les centrals nuclears i una reforma de l’atur que fa baixar les indemnitzacions en un 17% dels casos. La campanya per a les legislatives ara sí que ha començat.