Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

L’excanceller alemany Gerhard Schröder deixa el seu càrrec a la petroliera russa Rosneft

També surt del consell d’administració el vicepresident Matthias Warnig, que era director executiu del gasoducte Nord Stream 2

L’anunci arriba l’endemà que el Bundestag decidís retirar alguns privilegis a Schröder per no voler trencar els seus vincles amb Moscou

L’excanceller alemany Gerhard Schröder deixarà la presidència del consell d’administració de la major petroliera de Rússia, Rosneft, després d’haver estat molt criticat per no trencar els seus vincles amb Rússia arran de la campanya militar del Kremlin a Ucraïna.

A més de l’excanceller socialdemòcrata també abandona el seu lloc de vicepresident al consell de Rosneft l’alemany Matthias Warnig, que era director executiu de Nord Stream 2 AG, amb seu a Suïssa i ara immers en un procediment de suspensió de pagaments, ha informat la companyia en un comunicat.

“Rosneft informa que els senyors Gerhard Schröder i Matthias Warnig han indicat que els és impossible estendre els seus poders en el consell d’administració de l’empresa”, ha assenyalat l’empresa.

Tots dos eren consellers independents a Rosneft, un consorci dirigit per Ígor Sechin i molt pròxim al president rus, Vladímir Putin. Schröder era membre i president del consell d’administració de Rosneft des de 2017, però no té accions a la petroliera, segons la pròpia companyia. Va ser reelegit en el càrrec el juny de l’any passat.

De la seva banda, Warnig va ser director gerent entre 2006 i 2016, primer de Nord Stream i des de 2015 de Nord Stream 2. Ha estat membre del consell d’administració de Rosneft des de 2011 i des de juliol de 2014, vicepresident. Segons la petroliera, té 92.633 accions en la companyia russa, l’equivalent al 0,0009% del seu capital social.

La companyia destaca que “la visió estratègica, vasta experiència pràctica i el profund coneixement dels problemes del mercat internacional” de Schröder i Warnig “han contribuït de manera significativa al negoci internacional de la companyia”.

“El seu paper en la implementació de projectes d’infraestructura a gran escala a Rússia i Alemanya destinats a augmentar l’eficiència de l’economia alemanya i la seva indústria, i el benestar dels seus ciutadans és inavaluable”, ha remarcat.

L’anunci de Rosneft arriba l’endemà que la comissió pressupostària del Bundestag (la cambra baixa del Parlament alemany) decidís retirar alguns privilegis derivats del seu anterior càrrec a Schröder per no trencar els seus vincles amb Rússia enmig de la intervenció bèl·lica a Ucraïna.

L’any passat, les despeses en personal i viatges dels empleats de l’oficina de l’expolític es van elevar al gairebé 419.000 euros, una xifra que no inclou els costos dels espais d’oficina i d’equipament d’aquestes.

Les crítiques Schröder, de 78 anys, persisteixen des de l’inici de la intervenció militar russa d’Ucraïna, però han agafat empenta arran d’una entrevista publicada en The New York Times en la qual demanava mantenir les relacions amb Rússia.

La relació entre l’excanceller i Putin han passat de l’àmbit polític al privat. Uns mesos abans de deixar el poder, després de ser derrotat a les eleccions generals de 2005 per la conservadora Angela Merkel, Schröder va subscriure amb el president rus l’acord per a la construcció de Nord Stream.

El primer gasoducte va entrar en funcionament el 2011, any en què es va decidir la construcció de Nord Stream 2, l’entrada en servei del qual ha quedat bloquejada per l’actual canceller, el socialdemòcrata Olaf Scholz, com a resposta al reconeixement per part de Rússia de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk el 21 de febrer passat.

A principis de març Scholz va instar Schröder a deixar el càrrec al gasoducte i renunciar també al lloc a Gazprom, per al qual estava nominat com a candidat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.