Salut

Detectat el primer cas sospitós de verola del mico a Catalunya

L’Hospital Clínic analitza les mostres d’un pacient que podrien confirmar el positiu

Cabezas insisteix que és una malaltia poc freqüent que es produeix en “brots petits”

L’Hospital Clínic de Barcelona ha detectat el que podria ser el primer cas identificat a Catalunya de l’anomenada verola del mico. De moment, el centre està analitzant les mostres del pacient, però tot apunta que les proves confirmaran el positiu.

El diagnòstic confirmaria el que la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha afirmat a primera hora, en el sentit que segurament apareixerà algun cas de verola del mico a Catalunya en els propers dies. En declaracions a RAC1, Cabezas ha afirmat que no està preocupada perquè es tracta d’una malaltia poc freqüent i coneguda, de la qual ja se n’havien donat casos en països occidentals. Aquests casos acostumen a ser brots “petits i en un entorn concret”. Ara, ha explicat que s’està a l’espera de saber el protocol que estableixi la comissió de Salut Pública i si s’acaba establint la necessitat de vacunar els contactes estrets, vaccí que s’hauria de comprar.

La secretària de Salut Pública ha apuntat que la transmissió és diferent a la del coronavirus perquè requereix d’un contacte “directe” i “proper”. Es pot donar per gotes respiratòries o bé per contacte pell amb pell o de mucoses.

Fa tres dies la subdirecció general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública va rebre una alerta des del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) de l’Estat referent a la notificació recent de casos de verola del mico. Arran d’aquesta alerta, la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC) va emetre un avís als centres sanitaris del territori, per tal que notifiquin de forma prioritària possibles casos que compleixin els criteris establerts.

Les autoritats sanitàries deixen clar que el procés per confirmar els potencials casos sospitosos de verola del mico requereix d’estudis de microbiologia i seqüenciació que no són immediats. Els casos sospitosos que la XVEC classifica com a tals són comunicats al Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries i, per qüestions de procediment i privacitat no es donaran detalls sobre l’evolució d’aquests casos i només es comunicaran els eventuals casos confirmats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.