Política

1-O

Presos polítics

El Suprem canvia de criteri i revisarà ara els indults

Una ajustada majoria de tres vots a dos a la sala del contenciós accepta revisar la concessió dels indults als presos

La marxa enrere es produeix per la incorporació d’una jutgessa conservadora

La secció cin­quena de la sala con­ten­ci­osa admi­nis­tra­tiva del Tri­bu­nal Suprem ha deci­dit, en con­tra del seu cri­teri ini­cial, revi­sar ara els indults con­ce­dits pel govern espa­nyol als líders polítics cata­lans empre­so­nats per l’orga­nit­zació del referèndum de l’1-O. Per una ajus­tada majo­ria de tres vots con­tra dos, la secció de la sala ha accep­tat els recur­sos de repo­sició que van pre­sen­tar el PP, Vox i Ciu­ta­dans, així com diver­sos par­ti­cu­lars com l’exde­le­gat del govern del PP a Cata­lu­nya, Enric Millo, con­tra la decisió de la mateixa sala que rebut­java revi­sar els indults. En aquell moment, al gener pas­sat, la sala també va rebut­jar revi­sar la decisió del govern espa­nyol per tres vots a dos en con­si­de­rar la falta de legi­ti­mació activa dels recur­rents que va al·legar l’Advo­ca­cia de l’Estat.

Aquell, però, era un tri­bu­nal pre­si­dit pel pro­gres­sista Segundo Menéndez, que ara ha estat subs­tituït pel fet de jubi­lar-se pel també pro­gres­sista Octa­vio Her­rero. El canvi de majo­ria a la sala con­ten­ci­osa, però, s’ha produït pel relleu de la magis­trada Ánge­les Huet, de Jut­ges­ses i Jut­ges per la Democràcia, que ha estat subs­tituïda per la con­ser­va­dora Inés Huerta, que és qui ha fet decan­tar la balança. Segons infor­mava ahir Efe, Huerta ha votat a favor de revi­sar els indults al cos­tat dels magis­trats con­ser­va­dors Fer­nando Román i Wen­ces­lao Olea, i en con­tra del cri­teri dels pro­gres­sis­tes Octa­vio Her­rero i Ángel Aro­za­mena.

La con­ser­va­dora Inés Huerta forma part del tri­bu­nal després que el Suprem rebutgés la recu­sació con­tra ella que va pre­sen­tar l’equip jurídic de la Fun­dació Fun­des­plai, que intervé en l’afer perquè, en el seu dia, van pre­sen­tar una petició d’indult per a Jordi Turull, ja que en va ser patró i actu­al­ment és mem­bre del seu con­sell asses­sor. El motiu de la recu­sació era que Huerta va ser mem­bre de la Junta Elec­to­ral Cen­tral que va apar­tar Turull de les llis­tes elec­to­rals al Congrés dels Dipu­tats.

El tri­bu­nal, per tant, ha orde­nat final­ment la con­ti­nu­ació dels pro­ce­di­ments i ha pos­po­sat al tràmit de sentència el pro­nun­ci­a­ment sobre la falta de legi­ti­mació activa dels recur­rents que va sos­te­nir l’Advo­ca­cia de l’Estat per rebut­jar els recur­sos.

La sala, doncs, ha esti­mat tots els recur­sos par­ti­cu­lars –també hi ha els de la líder de Cs, Inés Arri­ma­das– i els dels par­tits, excepte l’inter­po­sat per l’enti­tat Pro Patri­mo­nium Sijena i Jeru­sa­lem, que s’ha rebut­jat per una­ni­mi­tat.

LES FRASES

La justícia, en les qüestions de Catalunya, està altament polititzada
Pere Aragonès
president de la generalitat
La justícia patriòtica espanyola insisteix en la politització, la repressió, la persecució
Míriam Nogueras
portaveu de junts al congrés

Suprem “altament polititzat” i “justícia patriòtica”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, considera “altament polititzat” el Suprem, com demostra que ara hagi canviat de criteri en haver-hi hagut un canvi de composició entre els seus membres. En la compareixença al Palau de la Generalitat per valorar el seu primer any de mandat, Aragonès va alertar que les decisions del Suprem depenen del “color” polític dels jutges que el componen. “La justícia espanyola, en les qüestions de Catalunya, està altament polititzada”, reblava el cap de l’executiu abans de desitjar, però, que els recursos presentats siguin finalment rebutjats, i no va dubtar a referir-se al PP, Vox i Ciutadans com a “partits que treballen per empitjorar les coses”. El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va acusar el PSOE de no ajudar perquè “podria fer moltíssimes més coses que no fa”. Junts considera el replantejament de la sala una mostra més de la “justícia patriòtica espanyola, que insisteix en la politització, la repressió, la persecució” en paraules de la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras, una justícia que va acusar Pedro Sánchez de sostenir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.