Política

Sánchez afina concessions per posar fi al Catalangate

ERC espera del president l’anunci de desclassificació d’espionatges i més canvis al CNI

Marlaska reafirma davant Nogueras que les clavegueres ja no existeixen

L’al·lusió als ‘piolins’ encara cueja

Pedro Sánchez no ho volia, però l’independentisme l’ha forçat a comparèixer avui en un ple monogràfic per abordar l’espionatge amb Pegasus a dirigents i electes catalans i bascos. Després de fer un primer gir de guió el 2 de maig presentant-se ell com a víctima de Pegasus i un segon gir de guió el 10 de maig amb la destitució de Paz Esteban com a cap del CNI, Sánchez acudeix avui al Congrés afinant quines concessions més pot oferir a ERC per tancar el Catalangate, que posa en crisi el que queda de legislatura fins al desembre del 2023, però a més dels retrets de Gabriel Rufián (ERC) escoltarà el clam d’espiats com ara Míriam Nogueras (Junts), Albert Botran (CUP) i Ferran Bel (PDeCAT).

El ple monogràfic d’avui va viure un aperitiu ahir a la sessió de control amb el duel de Nogueras i el ministre d’Interior, Fernando Garnde-Marlaska, que va reafirmar que el clavegueram no existeix. “Demana als que gosem afirmar que hi ha clavegueres de l’Estat que presentem proves, però la cosa no funciona així. És just al revés: demostri vostè que no existeixen, perquè ens va dir que la seva missió era eliminar-les. Presenti proves. I com que no en presenta cap, existeixen”, va etzibar la portaveu de Junts. “Els fets negatius és molt difícil provar-los. Espanya és una democràcia plena i l’únic que es persegueixen són fets susceptibles de constituir delicte, no idees. No tenim una Constitució militant”, va rebatre Marlaska. “Vol proves? L’informe de CitizenLab, el meu mòbil infectat per Pegasus i que no consta entre els 18 espiats legalment”, va replicar Nogueras. Després d’ironitzar amb l’habilitat de Marlaska de posar-se de perfil en totes les crisis que l’assetgen, la portaveu de Junts va exhibir que té informació rellevant i va citar noms que ella sospita que al ministre li sonen per incomodar-lo: Tica International, BAE Systems, Oxy Technologies i Kevin Wilson. “És clar que la policia i la Guàrdia Civil tenen programes d’intercepció de comunicacions, sempre amb empara judicial”, va dir Marlaska.

A qui li va tocar sortir en defensa del CNI va ser a la ministra de Defensa, Margarita Robles, davant Vox. “No sabia que el CNI els hagués confiat la representació sindical”, es va mofar la ministra de l’ultradretà Ignacio Gil Lázaro. “Els 3.000 homes i dones del CNI saben que els estima. Respecte”, va exigir ella.

El Congrés va viure ahir l’últim xou de Macarena Olona (Vox), que es va presentar en tercera persona i en to de tonadillera com a “Macarena de Salobreña” tot i l’evidència del seu fals empadronament en la població de Granada –just abans de les eleccions andaluses del 19 de juny i a la casa del líder local de Vox– que la Junta Electoral ha tolerat. Olona va aprofitar l’al·lusió de Sánchez als piolins enviats per Mariano Rajoy l’1 d’octubre i va exhibir en el mateix ple dues samarretes: una primera del torero Morante de la Puebla i una segona del Piuet enfadat. El diputat del PP Jaime Mateu va exigir a Marlaska una disculpa als cossos policials, però el ministre disculpa Sánchez adduint que va parlar de “piolins” per les “lamentables condicions” en què van estar al Moby Dada. “Què es pot esperar d’una formació que quan plorem els fets de Texas proposa repartir armes als ciutadans?”, va etzibar Nadia Calviño a Vox el dia que Sánchez era a Davos i que ella era la primera autoritat del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.