Economia

itàlia

La CE investiga si la màfia italiana pot estar obtenint fons de la UE

El govern del primer ministre Mario Draghi haurà de garantir que la màfia no es beneficiï dels fons de la UE

Una delegació del Parlament Europeu ha contrastat a Roma que la màfia italiana intenta accedir a la gestió de fons europeus per a l’agricultura, especialment en regions del sud, i ha demanat al govern de Mario Draghi que apliqui mesures urgents per a evitar-lo i informi dels resultats.

“El crim organitzat està intentant accedir a aquests fons i soscavar el lliure mercat”, ha dit Monika Hohlmeier, presidenta de la comissió de Control Pressupostari del Parlament Europeu, que ha viatjat a Itàlia per a investigar la possible infiltració de la màfia en la gestió dels fons agrícoles de la Unió Europea (UE).

L’objectiu de la missió ha estat examinar si la màfia tracta de beneficiar-se dels fons europeus que Itàlia ha rebut i continuarà rebent per al sector agrícola i per al seu Pla de Recuperació (finançat amb 191.500 milions d’euros fins a 2026 procedents del programa de la UE per a la recuperació després de la pandèmia), ha explicat Hohlmeier en una roda de premsa.

La presidenta i els altres cinc eurodiputats que formen la comissió, entre ells l’espanyola Isabel García Muñoz, s’han reunit amb membres del govern, de l’Agència de Desemborsaments Agrícoles, de la Direcció Nacional antimàfia i també amb la Guàrdia di Finança (policia fiscal) i els carabiners, entre altres.

Hohlmeier ha indicat que la delegació ha tractat d’examinar els sistemes estatals italians establerts per a prevenir el frau i combatre els delictes financers i econòmics.

L’eurodiputada alemanya també ha explicat que han demanat al ministre italià de Polítiques Agrícoles, Stefano Patuanelli, que els informi sobre com combatran l’explotació de jornalers, amb freqüència immigrants irregulars, una pràctica que “va en contra de la protecció dels drets humans defensada a Europa i en contra del lliure mercat d’empreses que estan respectant les legislacions italiana i europea”.

“Es demanarà a les empreses agrícoles que demostrin que respecten els drets fonamentals dels treballadors per a tenir accés als fons. Itàlia ja està treballant en això, encara que hem demanat més informació”, va dir, per part seva, l’eurodiputada italiana Caterina Chinnici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.