Salut

“Amb la verola cal estar alerta, però no alarmar-se”

Catalunya acumula nou positius

Madrid activa proves als hospitals

L’OMS no recomana vacunacions massives

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, crida a la calma després de l’aparició dels primers casos de la verola del mico a Catalunya. Ahir a la tarda se’n van confirmar cinc més, de manera que el total al país s’eleva a nou, en espera que n’apareguin més. El doctor recorda que es tracta d’una malaltia majoritàriament benigna i limitada en el temps. Per tot plegat, considera que “cal estar alerta, sobretot els serveis sanitaris, però no ens hem d’alarmar”, diu el conseller.

Un criteri que va en la línia del que assenyala també la directora de malalties epidèmiques i pandèmies de l’OMS, Sylvie Briand, que evita comparacions amb la covid: “No ha de preocupar tant la població ni generar cap angoixa”, per bé que admet que cal augmentar la vigilància sanitària. Amb tot, l’OMS ja ha programat per a la setmana vinent una sessió d’experts per analitzar els brots i les possibles mesures per combatre’ls.

De moment, com a mesures preventives, l’OMS recomana evitar el contacte físic amb infectats, dur mascareta si s’està en contacte amb ells o amb la seva roba, i netejar i desinfectar les superfícies que puguin estar contaminades.

L’OMS no preveu que calgui restringir la mobilitat ni fer vacunacions massives, però el director d’emergències sanitàries, Mike Ryan, assenyala que “probablement cada estat necessitarà un contingent petit de vacunes”. Amb tot, “el rastreig de contactes, l’estudi dels casos i l’aïllament són, ara com ara, les principals eines per controlar la malaltia”.

L’Estat espanyol és el principal focus de casos fora de l’Àfrica d’una malaltia que s’escampa per nous territoris, com l’Argentina i Finlàndia. De fet, del centenar de positius confirmats, 66 són a Madrid, on els cinc principals hospitals s’han organitzat per començar a fer proves PCR a partir de dilluns i descarregar de feina el centre de microbiologia on se centralitzaven fins ara les mostres dels pacients sospitosos.

Letalitat molt baixa

El viròleg Rafael Sanjuán, professor de genètica de la Universitat de València, recorda que, tot i provocar símptomes relativament alarmants com les ferides a la pell, la letalitat de la verola del mico és molt baixa, de l’1%. Per tant, no és comparable amb el 30% de la verola clàssica, però tampoc seria menyspreable en cas que hi hagués molta transmissió. El viròleg valencià recorda que, a diferència de la covid, els infants són el col·lectiu que pot estar en més risc, ja que no té la protecció conferida per la vacuna de la verola clàssica, que sí que té la població d’edat més avançada. Tot i que no s’apliquen des que es va erradicar la malaltia, el 1980, l’OMS vol saber quin estoc tenen els països per si cal prendre mesures.

Baixa el nombre de casos de covid

La incidència de la covid continua en descens i el volum de casos ja se situa per sota dels 2.000 diaris. Un descens que encara no s’aprecia entre els casos greus i les víctimes mortals, que continuen en paràmetres similars o fins i tot superiors que la setmana passada, amb una mitjana d’onze morts diàries per aquesta malaltia. El nombre d’hospitalitzats per covid continua baixant i ara en són 1.105, 58 menys que dimarts, però les UCI no es buiden al mateix ritme i encara hi ha 34 malalts greus. La velocitat de propagació del virus (Rt) ha descendit a 0,92 i el nombre de visites per covid que atenen els ambulatoris també va a la baixa: dijous en van ser 5.669, unes 1.500 menys que dijous de la setmana passada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.