Medi ambient

ÀREA METROPOLITANA

QUALITAT DE L'AIRE

Ordenança al dia per blindar la ZBE anul·lada

Barcelona l’actualitzarà per mantenir les restriccions al trànsit contaminant en cas que el Suprem tombi la mesura

L’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona actu­a­lit­zarà l’orde­nança que res­trin­geix el trànsit més con­ta­mi­nant a la zona de bai­xes emis­si­ons (ZBE) limi­tada per les ron­des Lito­ral i de Dalt amb l’objec­tiu que la mesura es man­tin­gui vigent encara que el Tri­bu­nal Suprem acabi rati­fi­cant l’anul·lació del text actual com va sen­ten­ciar el TSJC. Amb l’objec­tiu que esti­gui vigent abans d’aca­bar el man­dat, l’actu­a­lit­zació de l’orde­nança muni­ci­pal es farà amb la par­ti­ci­pació d’enti­tats, agents i ciu­ta­da­nia, inclourà en les memòries les noves dades de mesu­ra­ment de con­ta­mi­nació i trànsit reco­lli­des des del 2017 i s’adap­tarà a la llei de canvi climàtic i tran­sició energètica esta­tal –aquesta norma obliga les ciu­tats de més de 50.000 habi­tants i les de 20.000 que superin els llin­dars de con­ta­mi­nació a tenir ZBE en fun­ci­o­na­ment abans del 2023.

“Serà con­ti­nu­ista però actu­a­lit­zada quant al marc nor­ma­tiu”, expli­cava ahir el regi­dor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, en la pre­sen­tació dels tres recur­sos de cas­sació davant del Suprem que han fet efec­tius Ajun­ta­ment, Gene­ra­li­tat i AMB con­tra la sentència del TSJC d’anul·lació de la ZBE bar­ce­lo­nina. El tri­bu­nal supe­rior català ja ha admès els tres recur­sos sobre els quals el Suprem deci­dirà en un ter­mini pre­vist d’entre sis i nou mesos. La sentència defi­ni­tiva de l’alt tri­bu­nal sobre la ZBE Ron­des de Bar­ce­lona, però, no arri­barà fins força temps després i, en cas que rati­fi­qui l’anul·lació de les res­tric­ci­ons als vehi­cles més con­ta­mi­nants, l’Ajun­ta­ment vol dis­po­sar d’una orde­nança posada al dia jurídica­ment que garan­teixi que la ZBE es man­tin­gui vigent.

L’actu­a­lit­zació de l’orde­nança, però, no inclourà nove­tats pel que fa a les eti­que­tes de nivell de con­ta­mi­nació dels vehi­cles. Tot i que exis­tia la pos­si­bi­li­tat que el 2023 es decidís esten­dre la res­tricció a vehi­cles que avui duen l’eti­queta groga, Badia afirma que és una mesura que reque­reix ser deba­tuda amb més temps.

LA FRASE

Cal tenir l’ordenança actualitzada d’acord amb la llei i que no estigui en perill en cas desfavorable
Eloi Badia
regidor d’emergència climàtica de l’Ajuntament de barcelona

Recurs de cassació basat en jurisprudència europea

El recurs de cassació de l’Ajuntament contra la sentència del TSJC del març argumenta que aquesta contravé a la normativa local i la directiva i jurisprudència europees sobre la qualitat de l’aire. El recurs parteix de la base que la sentència del TSJC infravalora el problema de la contaminació a Barcelona i dona prioritat a les conseqüències econòmiques sobre determinats sectors. El recurs planteja que cap normativa de l’administració local obliga a determinar els costos econòmics que una ordenança pot tenir. Per altra banda, la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) del 2011 i el 2019 permet limitar la circulació de vehicles per contaminació. També l’argument de suposada manca de proporcionalitat de la ZBE entra en contradicció amb l’objectiu europeu de prevenir la contaminació –la CE denuncia l’Estat espanyol el 2020 per aplicar-la tard a Barcelona i només quan se superaven els llindars–. El TSJC considera insuficient superar els nivells a l’Eixample i Gràcia per aplicar les restriccions a tot Barcelona, mentre que una sentència del TJUE del 2019 determina que n’hi ha prou amb una estació representativa per considerar superat el límit de pol·lució a tota la ZBE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.