Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Ucraïna es resisteix a lliurar Severodonetsk malgrat l’avenç de les tropes russes

El governador de Lugansk reconeix que les forces de Moscou controlen més de dos terços de la ciutat

Gaidai denúncia una “operació de neteja” de l’Exèrcit rus per eliminar o neutralitzar qualsevol resistència

Les forces ucraïneses intenten repel·lir l’avenç de les tropes russes a la ciutat de Severodonetsk, l’últim gran focus de la resistència d’Ucraïna a la regió de Lugansk, juntament amb la veïna Lisitxansk, i on Rússia controla ja la major part de la localitat, segons Kíev.

“La major part de Severodonetsk està controlada pels russos”, ha reconegut el governador de la regió de Lugansk, Serhiy Gaidai, en el resum de la jornada bèl·lica que ha publicat al seu compte de Telegram. No obstant això, ha advertit que la ciutat encara “no està envoltada”.

En declaracions a la cadena britànica de televisió Sky News, Gaidai ha precisat que les forces russes controlen al voltant del 70% de la ciutat i que hi ha fortes batalles a la ciutat.


Ciutat dividida
L’alcalde de la localitat, Oleksandr Striuk, ha declarat prèviament al canal de televisió ucraïnès 1+1 que “la línia del front ha dividit a la ciutat en dues parts”, amb la qual cosa ha insinuat que els russos ja controlen la meitat de Severodonetsk.

“Però la ciutat encara es defensa, encara és ucraïnesa i els nostres soldats lluiten”, ha assegurat.

De l’altre costat del front, les milícies de l’autoproclamada república popular de Lugansk han afirmat que continuen la seva ofensiva.

Al matí el líder separatista prorús, Leonid Pasetxnik, ha afirmat a l’agència oficial TASS que les seves tropes controlen un terç de Severodonetsk, per la qual cosa en les últimes hores les tropes russes haurien avançat en el seu objectiu d’“alliberar” la ciutat. Pasetxnik ha indicat que en aquests sectors l’agrupació de les tropes ucraïneses està integrada per uns 10.000 efectius”.


“Operació de neteja”
Segons el Comandament de l’Estat Major ucraïnès, les milícies prorrusses ataquen les posicions dels defensors de la ciutat “amb morters, artilleria i míssils al llarg de la línia de contacte”.

Gaidai ha explicat que gairebé el 100% de la infraestructura crítica de la ciutat ha quedat destruït, el 90% del parc d’habitatges ha quedat danyat i el 60% no pot ser recuperat.

A més, ha advertit que “és impossible lliurar ajuda humanitària a Severodonetsk per culpa dels bombardejos, i tampoc es pot evacuar ciutadans”.

El governador ha denunciat que l’Exèrcit rus planeja dur a terme una “operació de neteja” a Severodonetsk i les seves rodalies per eliminar o neutralitzar qualsevol resistència.

Els russos “estan enviant un batalló de soldats que passaran pels pobles circumdants. Estan movent equips amb grans llançaflames per simplement cremar el nostre exèrcit, juntament amb la població civil; no els importa”, ha denunciat.


Tensions a tot el front
El comandament ucraïnès ha admès que la situació es manté tibant també en altres regions del país. En aquest sentit, ha informat d’atacs amb morter a les zones frontereres de Txernígov i Sumi, al nord i nord-est d’Ucraïna, respectivament.

A diferència de Severodonetsk, on els russos han intensificat els seus esforços, en altres punts han optat per reagrupar-se i proveir-se, amb el propòsit d’estar preparats per a futures ofensives, segons el comandament ucraïnès. Aquesta tàctica s’observa a la regió de Slobozhansk, a prop de l’ocupada Liman, i a Sloviansk, un dels objectius clau de l’Exèrcit rus en ser, juntament amb Kramatorsk, l’última ciutat important en mans ucraïneses a la regió de Donetsk.

El governador de la província, Pavlo Kirilenko, ha informat avui de tres víctimes mortals i set ferits per atacs de míssils russos a Sloviansk. Les milícies prorrusses, de la seva banda, han denunciat atacs ucraïnesos que han desixat almenys dos morts i cinc ferits.

Segons dades difoses aquest dimarts per l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, des del passat 24 de febrer, quan va començar la invasió russa d’Ucraïna, 4.074 civils han mort i 4.826 més han resultar ferits.


Troballa a Azovstal
El ministeri de Defensa de Rússia ha informat aquest dimarts de la troballa dels cossos de 152 combatents ucraïnesos en un “furgó isotèrmic” a el territori de la siderúrgica d’Azovstal, en Mariúpol, al sud-est d’Ucraïna.

Segons el portaveu de Defensa, el general major Ígor Konaxénkov, els sapadors russos han trobat mines col·locades sota els cadàvers.

D’acord amb Rússia, s’ha establert que Kíiv buscava d’aquesta manera culpar a Moscou de l’eliminació “deliberada” dels cossos per impedir el seu trasllat i el lliurament a familiars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.