Salut

medicina

Un bebè rep el primer trasplantament bipulmonar amb grup sanguini diferent

Una nova tècnica ha permès evitar el rebuig dels pulmons del donant

L’Hospital La Fe de València ha realitzat amb èxit un trasplantament bipulmonar a un bebè amb incompatibilitat de grup sanguini, la primera intervenció d’aquestes característiques que es realitza en el món i en la qual s’ha utilitzat una tècnica per a evitar el rebuig dels pulmons del donant.

La intervenció quirúrgica es va dur a terme el mes de gener passat, però el bebè “està molt bé i gairebé el tenim per a anar-se’n a casa”, segons ha explicat aquest dijous a Efe el doctor Gabriel Sales, cap del servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar de l’Hospital La Fe, que ha coordinat tot el procés del trasplantament.

Es tracta del primer trasplantament bipulmonar fet amb la tècnica de filtratge plasmàtic amb adsorció immunològica, un procediment que permet escurçar el temps d’espera d’un òrgan compatible perquè permet fer servir pulmons incompatibles i fer possible el trasplantament.

El doctor Sales ha detallat que la recuperació del petit, que quan va ingressar a l’hospital pesava tres quilos, ha estat “un repte per tots els costats” i, també, “llarga per un problema afegit, aliè al trasplantament perquè són casos complexos, però el tenim –ha assenyalat– també en via de solució”.

El bebè va arribar a l’hospital amb un virus respiratori que va deteriorar la seva malaltia de base, una hipertensió pulmonar, i va ser ingressat en l’UCI amb una fallada respiratòria de la qual no es va poder recuperar.

Després de detectar una fallada pulmonar global, amb una hipertensió pulmonar que deteriorava el cor i que a més impossibilitava la ventilació, va caldre sedar-lo i administrar-li una assistència circulatòria extracorpòria artificial per a mantenir-lo mentre es pensava en una estratègia.

Després de fer-li tot l’estudi, es va determinar que l’única solució era un trasplantament; a partir d’aquí es van analitzar les seves característiques (tipus de sang i de resposta de teixits davant una cosa estranya) per a trobar un òrgan compatible, assenyala el doctor per a afegir que “va costar un mes” trobar un òrgan donat per una defunció.

“Aconseguir un òrgan compatible ens pot retardar el procés de trobar el donant” i, encara que en aquest cas el grup sanguini del donant no era el mateix que el de bebè, “ho vam tenir molt clar”, ha explicat Sales, perquè “és un temps vital i cada dia el pacient pot presentar una complicació”.

“Podem escurçar aquest temps d’espera amb el procediment que hem utilitzat, atès que ens permet utilitzar pulmons incompatibles i fer possible el trasplantament”, assenyala per a afegir que, fins al moment, per a poder utilitzar uns pulmons amb incompatibilitat de grup sanguini s’havia de realitzar “un recanvi de tot el plasma sanguini, la qual cosa genera unes complicacions afegides al mateix trasplantament”.

El procediment de filtratge ha estat dut a terme per l’equip de trasplantament pulmonar i cardíac, anestesistes i un equip de persones formats específicament per a poder realitzar aquesta tècnica, assenyala el doctor Sales, qui destaca que es tracta d’un treball multidisciplinari.

El de la Fe és hospital espanyol que més trasplantaments va dur a terme en 2021 en números absoluts (323 trasplantaments d’òrgans) i va batre el rècord com a primer hospital al país quant a trasplantaments hepàtics (117 trasplantaments).

A més, és el segon hospital espanyol amb major nombre de trasplantaments pulmonars, amb 55 intervencions, segons la memòria anual de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.