Estat espanyol
Toc d’atenció europeu a l’Estat per la corrupció
El Consell d’Europa alerta de la poca implementació de mesures
Retreu l’“accés privilegiat” a contractes públics
El Consell d’Europa renya l’Estat espanyol per l’incompliment de les recomanacions per lluitar contra la corrupció. En la presentació de l’informe anual del Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (Greco), el seu president, Marin Mrcela, va alertar de “l’escassa” implementació de les mesures aconsellades per part de l’òrgan de control contra la corrupció del Consell d’Europa.
En el darrer informe, el Greco suspenia l’Estat espanyol pel que fa a la lluita contra la corrupció. Per això, Mrcela ha instat les autoritats a posar-se les piles per intentar aprovar en la pròxima avaluació, que serà al desembre.
De fet, l’Estat espanyol encara té pendents d’aplicar completament la meitat de les recomanacions per evitar la corrupció dels jutges. El nivell de compliment encara és inferior en el cas dels fiscals: només s’han implementat completament el 33% de les recomanacions. En canvi, el Greco sí que considera que ha actuat per evitar la corrupció dels diputats, amb un 75% dels consells aplicats.
Entre les recomanacions del Greco, l’Estat espanyol encara té pendent la reforma de l’elecció del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). En aquesta qüestió, Mrcela va ser clar: “Els membres del CGPJ han de ser elegits pels jutges.”
En el conjunt dels països, el Greco alerta en el seu informe anual de la manca de transparència pel que fa als contactes entre els governs i els lobbies, així com de la corrupció en contractes per la pandèmia. El document denuncia “l’accés privilegiat” d’alguns grups a contractes públics en el marc de la covid-19.
Malgrat admetre que es tracta d’una activitat “fonamentalment legítima” en les democràcies, el Greco subratlla que és “essencial” que els ciutadans sàpiguen amb quins lobbies s’han reunit o han tingut contacte els governants. Per exemple, proposa registres perquè quedi constància d’aquests contactes.
Per Mrcela, la pandèmia ha “posat a prova” la confiança de la població en les institucions públiques, en algunes casos “fins al límit”. “La corrupció fa que les nostres societats siguin menys justes i menys igualitàries”, va advertir el president del Greco, instant a protegir els que denuncien la corrupció.
Discurs ultradretà i violència contra les minories
Nazaret Romero GonzálezEl Consell d’Europa avisa de la relació entre el discurs de l’extrema dreta i les agressions contra les minories. En un informe publicat ahir, la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància del Consell d’Europa (ECRI) alerta que els discursos d’odi contra migrants o el col·lectiu LGTBI són un “perill” que no s’ha de “subestimar”. A més, l’ECRI toca el crostó a les autoritats. “Les víctimes d’aquestes pràctiques tenen sovint un suport insuficient per part de les autoritats”, critica en el document.
D’altra banda, l’informe torna a advertir que a Europa hi ha racisme policial, que s’expressa amb aturades de persones pel seu perfil ètnic, llenguatge racista o fins i tot l’ús excessiu de la força en alguns casos. També critica la impunitat cap als cossos policials quan exerceixen pràctiques racistes, perquè defensa que sovint no se’ls exigeixen “responsabilitats”.
A més, l’informe alerta que els comportaments racistes per part dels cossos policials “poden ser un indicatiu d’un problema més general” i retreu a les autoritats que no donin suport a les víctimes de racisme policial.