Política

unió europea

La Unió Europea posa en marxa les sancions contra Rússia

Es confirmen les excepcions per al cru que arriba per oleoducte a països sense accés al mar com Hongria, República Txeca o Eslovàquia

Aquesta excepció és fruit de la concessió feta pels líders de la UE al primer ministre hongarès, Viktor Orbán

La Unió Europea (UE) ha adoptat avui definitivament el sisè paquet de sancions a Rússia per la invasió d’Ucraïna, que inclou un embargament al petroli rus que arriba per via marítima i contempla excepcions per al que arriba per oleoducte a països sense accés al mar com Hongria, República Txeca o Eslovàquia.“Amb el paquet d’avui estem augmentant les limitacions en la capacitat del Kremlin de finançar aquesta guerra imposant més sancions econòmiques. Prohibim la importació de petroli rus cap a la UE i amb això tallem una enorme font d’ingressos per a Rússia”, ha dit l’alt representant de la UE per a la política exterior, Josep Borrell.

La sisena tanda de sancions comunitàries a Rússia i Bielorússia per l’agressió van rebre ahir el vistiplau a nivell d’ambaixadors dels països membres i, després de ser adoptades formalment aquest divendres, seran publicades les pròximes hores al butlletí oficial de la UE, això que permetrà que entrin en vigor i conèixer-ne tots els detalls.

La mesura principal és una prohibició a la importació de cru i productes petrolífers de Rússia a la UE, que entrarà en vigor d’aquí a sis mesos per al cru i de vuit mesos per a altres productes refinats, segons va indicar el Consell.S’hi inclou, però, una excepció temporal, per a la qual de moment no s’ha fixat un termini, per a les importacions que arriben a través d’oleoductes per a aquells països que “a causa de la seva situació geogràfica pateixen una dependència específica dels subministraments russos” i no tenen opcions alternatives viables”, va dir el Consell.

Aquesta excepció és fruit de la concessió feta pels líders de la UE al primer ministre hongarès, Viktor Orbán, per aconseguir la unanimitat que es requeria per aprovar les sancions i se’n beneficiaran també Eslovàquia i República Txeca.

Això suposa que el veto serà parcial i afectarà un 90% del petroli que arriba des de Rússia, ja que l’introduït per via marítima suposa al voltant de dos terços del total al que cal sumar els compromisos fets per Polònia i Alemanya per desprendre’s del que els arriba a ells a través d’oleoductes.

També Bulgària i Croàcia han obtingut “derogacions temporals” per al vet al petroli que rebin per via marítima i per al gasoil en buit, respectivament, segons ha indicat el Consell, que no ha precisat de moment la durada d’aquestes excepcions.

Tot i això, el primer ministre búlgar, Kiril Petkov, ha assegurat després de la cimera de líders celebrada aquesta setmana que el seu país podrà continuar rebent petroli rus per mar fins a finals del 2024.

El sisè paquet sancionador amplia la prohibició existent sobre la prestació de serveis de missatgeria financera especialitzada (SWIFT), que ja malgrat diverses entitats russes, a l’Sberbank, el banc més gran de Rússia, així com al Banc de Crèdit de Moscou, al Banc Agrícola Rus i al Banc Bielorús per al Desenvolupament i la Reconstrucció.

Així mateix, els Vint-i-set amplien la suspensió de les activitats de transmissió a la UE de tres mitjans estatals russos més: RTR Planeta, Russia 24 i TV Centre International, per considerar-los instruments usats pel Kremlin per manipular la informació i promoure la desinformació sobre la guerra .

A la nova tanda de càstig a Rússia pel seu atac a Ucraïna, la UE amplia la llista de persones i entitats (tant russes com bieloruses) afectades per les restriccions a l’exportació de béns i tecnologia de doble ús. També s’engrandeix la llista de les prohibicions de béns i tecnologies que poden contribuir a la millora tecnològica del sector de defensa i seguretat de Rússia, cosa que inclou 80 productes químics que es poden utilitzar per produir armes químiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.