Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Turquia defensa que si formés part de la UE “la guerra d’Ucraïna s’hauria evitat”

El viceministre d’Afers Exteriors de Turquia, Faruk Kaymakci, defensa vehement l’entrada a la Unió Europea

El 1999 es va admetre la seva candidatura

El viceministre d’Afers Estrangers de Turquia, Faruk Kaymakci, defensa de manera vehement l’entrada del seu país a la Unió Europea, i per això espera des del 1999 quan es va admetre la seva candidatura, i assegura que “si ja fos membre, la guerra d’Ucraïna s’hauria previngut fa anys”. “La dissuasió d’Europa i d’Occident només pot ser possible amb Turquia com a membre de la Unió Europea”, emfatitza el polític turc en una entrevista amb EFE al seu pas per Madrid, on es va reunir amb les autoritats nacionals per analitzar les relacions entre tots dos països. “Com que avui Turquia no és membre i com que la Unió Europea i l’OTAN no poden actuar juntes perquè no tenen coordinació i cooperació total, genera debilitat a Occident”, opina.

En aquest sentit, insisteix que si el seu país fos membre actualment, hagués pogut treballar de manera més coordinada amb l’OTAN per protegir “la sobirania de qualsevol país europeu”.

Kaymakçi es queixa que la UE hagi deixat el país “al marge”, però creu que la situació els atorga un “compromís amb Ucraïna i Rússia”, encara que deixa clar que condemnen la “il·legítima guerra” contra els ucraïnesos i donen suport “totalment” la seva sobirania.

“Estem en disposició de parlar amb les dues parts i les dues parts confien en nosaltres, estem intentant acostar les postures entre ells i aconseguir un cessament de la violència com més aviat millor, ens agradaria veure un acord de pau però almenys hem de parar aquesta guerra”, incideix.

Així mateix, recorda que si un cessament de la violència “no és possible a curt termini”, “almenys caldrà intentar resoldre altres problemes de la guerra”: “necessitem evacuar civils i també corredors per treure grans, oli o fertilitzants a l’exterior “.

El viceministre considera que una Unió Europea amb Turquia com a membre de ple dret, ara mateix té estatus de candidat, també provocarà que la Unió millori en qüestions com a seguretat, inversions o migració.

“La càrrega més gran de la migració irregular és a les espatlles de Turquia així com al sud d’Europa, Itàlia, Espanya... però Turquia és el receptor més gran de refugiats, tenim 4,2 milions de refugiats, 3,7 són sirians i ara 160.000 ucraïnesos”, explica Subratlla que “Turquia està fent molt” i assegura que aquesta situació “és l’evidència que la migració il·legal a Turquia i Europa es pot prevenir”.

Kaymakçi es refereix també a la sol · licitud d’Ucraïna de formar part de la Unió per comptar amb més suport europeu enfront de la invasió russa i comparteix que Turquia “recolza tots els països europeus per entrar a la UE incloent Ucraïna, Moldàvia, i Geòrgia “ encara que recorda “que no hi ha dreceres i el procés és llarg”.

“Els països haurien de ser tractats de manera justa i si algun país completa tots els capítols necessaris per entrar per suposat mereixen ser-ne membres, nosaltres tenim una llarga experiència sobre relacions amb la UE i estem feliços de compartir-la amb altres països”, afegeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.