Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Putin garanteix que no atacarà els ports desminats per permetre al pas del cereal ucraïnès

Àfrica demana aixecar les sancions que impedeixen a Rússia exportar blat

Lukaixenko ofereix el pas dels aliments d’Ucraïna per Bielorrússia a canvi de l’obertura dels ports bàltics per als seus productes

Brussel·les posa en marxa una plataforma per ajudar a desbloquejar les exportacions ucraïneses

El pre­si­dent rus, Vladímir Putin, ha asse­gu­rat aquest diven­dres que Rússia no ata­carà els ports ucraïnesos que siguin des­mi­nats per per­me­tre el pas del cereal blo­que­jat des de fa set­ma­nes com a con­seqüència de l’atac rus con­tra Ucraïna.

“No apro­fi­ta­rem la situ­ació del des­mi­natge per, diguem, rea­lit­zar algun tipus d’atac des de la mar”, ha garan­tit Putin durant una entre­vista amb la tele­visió pública.

Ucraïna era abans de la guerra un dels prin­ci­pals expor­ta­dors mun­di­als de cere­als, espe­ci­al­ment relle­vants per garan­tir la segu­re­tat ali­mentària d’Àfrica i el Pròxim Ori­ent. La majo­ria de les mer­ca­de­ries ali­mentàries ucraïneses es tras­lla­da­ven des d’aquest país fins a la resta del món a través dels ports del mar Negre, que ara Rússia ha blo­que­jat.

Putin ha acu­sat Occi­dent de crear l’actual crisi ali­mentària amb les seves “errònies” deci­si­ons en matèria econòmica i energètica.


Àfrica demana l’aixe­ca­ment de san­ci­ons als cere­als i fer­ti­lit­zants
En aquesta línia,la Unió Afri­cana (UA) ha dema­nat a Occi­dent que aixe­qui les san­ci­ons que impe­dei­xen l’expor­tació de blat i fer­ti­lit­zants rus­sos.

“El pre­si­dent Putin ha expres­sat la seva volun­tat de faci­li­tar l’expor­tació de gra ucraïnès. Rússia està dis­po­sada a garan­tir l’expor­tació del seu blat i els seu fer­ti­lit­zants. Demano a tots els socis que aixe­quin les san­ci­ons sobre el blat i els fer­ti­lit­zants”, ha dema­nat el pre­si­dent de torn de la Unió Afri­cana, Macky Sall.

El cap d’Estat del Sene­gal s’ha reu­nit avui amb Puti per abor­dar els efec­tes de la guerra a Ucraïna a Àfrica. Sall ha agraït a Putin la seva “ama­ble aco­llida” i la “con­versa ami­ga­ble” que han man­tin­gut jun­ta­ment amb el pre­si­dent de la Comissió de la UA, el txadià Moussa Faki Maha­mat, al bal­ne­ari rus de Sotxi, a la costa del mar Negre.

Maha­mat també ha apel·lat a la “sus­pensió de les san­ci­ons con­tra els cere­als i altres pro­duc­tes bàsics clau”. Així mateix, ha subrat­llat la neces­si­tat d’obrir un “pas segur” per mar a aques­tes mer­ca­de­ries “per miti­gar els devas­ta­dors efec­tes econòmics i soci­o­e­conòmics d’una crei­xent crisi ali­mentària i energètica, que obs­ta­cu­lit­zen encara més la recu­pe­ració mun­dial de la pandèmia de Covid-19”.

El txadià ha expli­cat que en la “extensa con­versa” amb el pre­si­dent Putin li han rei­te­rat la posició de la UA sobre “la neces­si­tat d’una solució política al con­flicte entre Rússia i Ucraïna i els seus greus cos­tos humans i econòmics per a la regió i el món”.

El polític africà ha des­ta­cat les “històriques i sòlides rela­ci­ons fra­ter­nals” entre Rússia i Àfrica i ha expres­sat el “fer­vorós desig del con­ti­nent” per tro­bar una solució dia­lo­gada “en interès de la pau i l’esta­bi­li­tat mun­di­als”.

Sall i Maha­mat han viat­jat a Rússia con­vi­dats per Putin per abor­dar el blo­queig dels cere­als i fer­ti­lit­zants que afecta espe­ci­al­ment els països afri­cans.
La UA ha anun­ciat avui que ha accep­tat la sol·lici­tud del pre­si­dent d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, d’enviar un mis­satge a l’orga­nit­zació pana­fri­cana per vide­o­con­ferència, en una data encara per deter­mi­nar.

Tant l’ONU com orga­nit­za­ci­ons no gover­na­men­tals adver­tei­xen que el con­flicte a l’est d’Europa empit­jora la situ­ació ali­mentària a nivell mun­dial, una crisi que afecta sobre­tot regi­ons vul­ne­ra­bles com l’Àfrica.

Segons dades de l’orga­nit­zació de l’ONU per a l’Ali­men­tació i l’Agri­cul­tura (FAO), sis països de l’Àfrica occi­den­tal impor­ten de Rússia o Ucraïna almenys el 30% del blat (Burkina Faso i Togo) i fins i tot més del 50% (Sene­gal, Libèria, Benín i Mau­ritània).

Lukaixenko ofereix Bielorrúsia como a via per exportar el grà ucraïnès

Agències

El president de Bielorrússia, Alexandr Lukaixenko, ha ofert aquest divendres el seu país com a via d’exportació dels cereals ucraïnesos a canvi de concessions com l’obertura de ports bàltics per als seus productes.

“La millor ruta és Bielorrússia”, ha afirmat Lukaixenko, segons l’agència oficial BELTA.

El líder bielorrús ha expressat avui en una conversa telefònica amb el secretari general de l’ONU, António Guterres, que els ferrocarrils del seu país poden transportar el gra ucraïnès a ports del Bàltic, sempre que aquests s’obrin a les exportacions bielorrusses.

En el marc de les sancions occidentals a Minsk, els països bàltics van tancar els seus ports a les mercaderies bielorrusses, en particular als fertilitzants potàssics, un dels principals productes que exporta aquesta antiga república soviètica.

Segons BELTA, Guterres li ha demanat una “pausa d’uns dies” per consultar amb els dirigents dels països bàltics sobre la proposta.

En declaracions a un grup de periodistes, Lukaixenko ha assegurat que han determinat amb Putin cinc vies per a l’exportació dels cereals ucraïnesos, que no ha revelat. “No volem que a l’Àfrica passin gana”, ha dit.

Lukaixenko ha volgut deixar clar que no s’oposa a què Ucraïna exporti cereals a través del seu territori, però ha subratllat que “cal arribar a compromisos”. “Obriu els ports i carregarem [els vaixells]”, ha afegit.


“Carrils solidaris”

Agències

La Comissió Europea (CE) ha posat en marxa una plataforma per posar en contacte empreses de la Unió Europea i Ucraïna amb l’objectiu que facilitin l’exportació dels cereals ucraïnesos bloquejats als ports del mar Negre.

La iniciativa forma part de l’estratègia denominada “carrils solidaris”, amb la que Brussel·les aspira a a facilitar les exportacions ucraïneses d’aliments per rutes terrestres i ports de la UE.
En concret, pretén apropar empreses dels vint-i-set i d’Ucraïna per identificar noves cadenes logístiques per a l’exportació i importació de productes i materials des de i cap a Ucraïna, o trobar nous socis per a la logística i el comerç internacional.

També busca compartir idees sobre solucions i iniciatives per repensar la logística i cadenes de subministrament, adaptar infraestructures i portar l’equipament i la maquinària apropiats al lloc adequat.

La plataforma se centra en la importació i importació de productes agrícoles com blat, blat de moro, ordi, gira-sol, remolatxa sucrera, llegums, fruites i hortalisses. També cobreix altres productes alimentaris com oli vegetal, carnis, lactis, sucre, farina, begudes, fleca i confiteria, així com la indústria logística, la producció i reciclatge dels productes agrícoles i alimentaris o de matèries primeres.

La plataforma contempla així mateix la col·laboració entre empreses per a l’exportació i importació de matèries primeres, recanvis per a tecnologies agrícoles, metall, fusta, fertilitzants minerals, benzina i gasoil.

Per tant, la iniciativa s’adreça a companyies que ofereixin solucions de transport o emmagatzematge o a comerciants de cereals, entre altres.