Cinema

Crònica

cinema

Cuina propera i films universals

“La diversitat sempre és bona”, diu un dels enòlegs de Basajuan, documental sobre les estratègies de la vitivinicultura per lluitar contra el canvi climàtic. Un altre entrevistat del film reivindica: “Cal recuperar tot allò del passat que ens fa avançar cap al futur.” Gaudir d’aquest film davant de la taula de Torralba d’en Salort, a l’epicentre de la Menorca talaiòtica, mentre es feia un tast de vins amb l’enòleg Joan Canals, és una de la desena de propostes del Cooking Films , que se celebra des de dijous i fins avui a diferents espais de Menorca, amb el maridatge de cinema i gastronomia com a eix central. “El plat fort del Cooking Films 2022 són quatre sessions al capvespre en reconeguts restaurants de Menorca, que obren les portes al certamen amb sopars únics, acompanyats de projeccions de títols vinculats a la gastronomia”, explica Inés Garrell, directora del festival.

L’objectiu és oferir el millor cinema amb els millors xefs i menús. La declaració de Menorca com a Regió Europea de Gastronomia el 2022 remarca la seva riquesa i diversitat gastronòmica i agroalimentària, i promou els productes de proximitat i la sostenibilitat. Cooking Films defensa tots aquests valors a través del cinema i la cultura.La tradició de cinema gastronòmic és potent i, encara que en aquest cas no hi ha films amb l’etiqueta km 0, es poden trobar punts de contacte amb els xefs de renom que hi ha a Menorca. És el cas de la xef Sílvia Anglada, protagonista abans-d’ahir a la nit d’una de les projeccions amb sopar, al restaurant Es Tast de na Sílvia de Ciutadella. Va escollir Un bocado exquisito, protagonitzada per Nikolaj Coster-Waldau, perquè mostra com és per dins un restaurant portat en família: “No és fàcil, però és diferent i també és molt polit.” El seu menú, que recupera plats i productes tradicionals, és una prova que “el malbaratament no existeix a Menorca”, una terra que “el que té s’ho ha guanyat a pols”.

Un dia abans, Felip Llufriu, que va ser cap de cuina del restaurant Roca Moo dels germans Roca, va oferir un excel·lent menú als comensals mentre gaudien del film de ficció francès El brindis. La història d’un home que prepara el discurs per al brindis de boda de la germana va ser acompanyat de delícies com el melós de vedella amb regalèssia.

Són dos exemples dels actes d’un festival que es desplega en diferents direccions. El teixit gastronòmic menorquí és el protagonista del Cooking Pro, amb tres documentals amb col·loquis a la tarda al cinema Ocimax de Maó com el de Carme Ruscalleda i el seu fill Raül Balam, protagonistes del documental Camí lliure. Óscar Bernàcer va presentar el seu documental sobre sostenibilitat i canvi climàtic La receta del equilibrio, i Jorge Martínez presentarà avui Detrás, documental que mostra la cuina de restaurants de grans xefs. Felip Llufriu i Pau Sintes, recentment nomenat millor xef jove de Menorca, participen en el col·loqui posterior. “Sempre m’ha interessat molt la cuina de proximitat –explica Sintes–. A Menorca està tan sobredimensionat el turisme en relació amb el producte que tenim, i la majoria que se serveix no és de l’illa. És hora de reivindicar que els hotels i restaurants comprin producte de Menorca, donar més importància als productors i tancar el cercle.” “Potser la pujada de preus dels transports ajudi a reactivar-ho. La idea perfecta que tenc de Menorca és que si no el 100%, almanco sigui autosuficient en un 50%.” Pau Sintes té 21 anys i s’acaba de llicenciar en el grau de ciències culinàries i gastronòmiques de les universitats UB i UPC. Va estudiar ciències a batxillerat, però també li interessa la poesia: es va classificar per representar Menorca en un concurs de joves xefs europeus a Noruega gràcies a una recepta inspirada en un poema.Nicolás Coronado va presentar ahir una sessió del film francès Delicioso, que es va projectar mentre es degustava un menú al restaurant Cristine Bedfor de Maó. “M’ha enamorat aquesta pel·lícula –diu l’actor i model–, em resulta fascinant aquesta història ambientada a França just abans de la Revolució del 1789. Els grans xefs sempre intenten obrir camins i crear coses noves.” Aquesta nit, el xef Jordi Prieto prepara el menjar al restaurant Biniarroca, de Sant Lluís, que acull la projecció de Pan de limón con semillas de amapola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.