Sánchez frena Feijóo i enalteix els indults i la inversió

No tenir escó al Congrés és un llast per a un líder de l’oposició que aspira a La Moncloa –Antonio Hernández Mancha ho avala– però no és definitiu –Pedro Sánchez va ser president sense escó el juny del 2018–, i ahir Alberto Núñez Feijóo desafiava la limitació. Des de l’estrenat escó de senador, Feijóo, visiblement nerviós, tenia el primer duel amb el president del govern. “Una cosa és governar i una altra és resistir. Pot deixar d’estar a l’altura de les minories independentistes i posar-se a l’altura de la majoria dels espanyols?”, va exigir Feijóo.

Sánchez, però, va frenar el líder del PP adjudicant-li els vicis de Pablo Casado: “No han fet més que destorbar. Deixin de donar lliçons de constitucionalisme i compleixin la Constitució renovant òrgans que fa tres anys que estan bloquejats.” Feijóo, que no va parlar d’apartheid a Catalunya, es va oferir com a recanvi de Podem i ERC: “Va en direcció oposada a Espanya i té dos copilots que no creuen en Espanya.” “Oblidin l’efecte Feijóo i centrin-se en l’efecte de la inflació”, va dir tot citant el text fotografiat que duia Yolanda Díaz el 31 de maig en la roda de premsa del Consell de Ministres amb atacs al PP.

Sánchez també va topar amb l’enuig de Mirella Cortès (ERC) per la baixa execució pressupostària del 35% i per “haver blindat el dèficit fiscal” en favor del “gran Madrid”. “L’execució de la Generalitat en infraestructures és d’un 57% i ningú posa en qüestió que vostès estiguin en contra dels interessos dels catalans”, rebatia Sánchez tot vantant-se que amb ell s’executa un 23% més d’inversions que amb Rajoy. “Ho millorarem el 2022. I el primer trimestre ja s’ha executat un 61% més que el 2021, 63 milions més”, sosté. Sánchez s’irritava quan ERC l’equiparava al PP i va instar a preguntar-ho a Oriol Junqueras: “L’aposta per la convivència és total i rotunda. I, si no, pregunti-ho a molts dels seus companys d’ERC que abans eren a la presó i que avui en són fora gràcies a les mesures de gràcia aprovades pel govern.”