Economia

Unió Europea

Ursula Von der Leyen obre la porta a la reforma del mercat elèctric europeu

La presidenta de la Comissió admet que el sistema no està adaptat a la nova “realitat” de les “renovables dominants”

Brussel·les nega “endarreriments” en l’aprovació de l’‘excepció ibèrica

La pre­si­denta de la Comissió Euro­pea (CE), Ursula von der Leyen s’ha pro­nun­ciat aquest dime­cres en favor d’una reforma del mer­cat elèctric euro­peu que eviti que l’ele­vat preu del gas mar­qui el preu del kilowatt/hora, en con­si­de­rar que es tracta d’un sis­tema que no està adap­tat a la “rea­li­tat de les [ener­gies] reno­va­bles domi­nants”.

En el tan­ca­ment del seu debat amb el Par­la­ment Euro­peu sobre l’última cimera comu­nitària de la set­mana pas­sada a Brus­sel·les, Von der Leyen ha reco­ne­gut que el gas, la font d’ener­gia més cara actu­al­ment, “defi­neix tot el preu” en un sis­tema que “ja no fun­ci­ona”, ja que es va dis­se­nyar “fa 20 anys” quan les fonts reno­va­bles començaven a entrar en el “mix”.

No obs­tant això, les reno­va­bles són avui les fonts “més efi­ci­ents i bara­tes”, però el gas, més car, encara defi­neix el preu de l’elec­tri­ci­tat, ha lamen­tat la cap de l’exe­cu­tiu comu­ni­tari.

“Aquest sis­tema de mer­cat ja no fun­ci­ona. Hem de refor­mar-ho, hem d’adap­tar-lo a les noves rea­li­tats de les reno­va­bles domi­nants. Aquesta és la tasca que té la Comissió ara. No és tri­vial, és una reforma enorme. Ens durà temps i ha d’estar ben pen­sat però hem de fer un pas enda­vant per adap­tar el nos­tre mer­cat de l’elec­tri­ci­tat a les con­di­ci­ons moder­nes”, ha defen­sat Von der Leyen.

La posició plan­te­jada avui per la pre­si­denta de la CE dona un gir a la postura que ha man­tin­gut Brus­sel·les en l’últim any.

“L’actual model de preus és la millor opció per als usu­a­ris i nego­cis euro­peus”, asse­gu­rava el desem­bre pas­sat la comissària euro­pea d’Ener­gia, Kadri Sim­son.

La presa de posició de la pre­si­denta de l’Exe­cu­tiu comu­ni­tari dife­reix també de l’opinió expres­sada en el pas­sada per l’Agència de Coo­pe­ració dels Regu­la­dors de l’Ener­gia (ACER) en un informe publi­cat el maig pas­sat, on defen­sava que el sis­tema actual fun­ci­ona ade­qua­da­ment.

Espa­nya, França, Por­tu­gal, Itàlia, Grècia o Roma­nia han estat els socis comu­ni­ta­ris que més han insis­tit en l’últim any a empren­dre una reforma del mer­cat elèctric a la Unió Euro­pea (UE), en con­tra del cri­teri d’Ale­ma­nya, Països Bai­xos i altres set països, a més de la pròpia Comissió.

Els dos pri­mers, en con­cret, van acon­se­guir que els Estats mem­bres accep­tes­sin la pos­si­bi­li­tat que se’ls per­meti una excepció ibèrica per inter­ve­nir el mer­cat de la península limi­tant el preu del gas en el mer­cat majo­rista, atès que cons­ti­tu­ei­xen una “illa” energètica amb gran pene­tració d’ener­gia de gene­ració reno­va­ble.

Aquesta excepció pre­vista pel ter­mini d’un any encara no ha entrat en fun­ci­o­na­ment, a l’espera que la Comissió doni el seu vis­ti­plau a la pro­posta apro­vada ja per Madrid i Lis­boa.


Brus­sel·les nega “endar­re­ri­ments” en l’apro­vació de l’‘excepció ibèrica’
De fet, el por­ta­veu de l’exe­cu­tiu comu­ni­tari, Eric Mamer, ha sor­tit al pas aquest dime­cres de les crítiques per la len­ti­tud de la CE en apro­var l’ano­me­nada excepció ibèrica.

“No crec que par­lar d’endar­re­ri­ments sigui ade­quat. No hi ha un retard de la Comissió en l’anàlisi d’una mesura noti­fi­cada per un Estat mem­bre”, ha asse­gu­rat.

Pre­gun­tat per les raons per les quals Brus­sel·les encara no ha donat el seu vis­ti­plau a la mesura, Mamer ha afir­mat que els ser­veis de la CE “tre­ba­llen sense des­cans per poder tenir una decisió sobre aquest meca­nisme el més aviat pos­si­ble”.

En la mateixa línia, la por­ta­veu de la Com­petència de la CE, Ari­anna Podesta, ha asse­nya­lat que “és molt nor­mal” que els pro­ces­sos d’apro­vació d’aju­des públi­ques noti­fi­ca­des pels Estats mem­bres “reque­rei­xin temps” perquè cal ava­luar la seva “com­pa­ti­bi­li­tat” amb les nor­mes comu­nitàries.

“Fem cos­tat als esforços d’Espa­nya i Por­tu­gal per donar suport a l’eco­no­mia en un con­text de preus de l’ener­gia ele­vats i espe­ci­al­ment després de l’atac injus­ti­fi­cat de Rússia a Ucraïna”, ha defen­sat Podesta.

Brus­sel·les con­ti­nua ana­lit­zant les mesu­res que “recent­ment” van noti­fi­car Espa­nya i Por­tu­gal per miti­gar l’impacte del preu del gas sobre el preu majo­rista de l’elec­tri­ci­tat en els seus mer­cats amb l’objec­tiu de donar el vis­ti­plau a l’ano­me­nada excepció ibèrica.

El meca­nisme tindrà una vigència de dotze mesos i les pri­me­res set­ma­nes s’esta­blirà un topall al preu del gas de 40 euros el megawatt/hora, que poste­ri­or­ment pujarà de manera gra­dual fins asso­lir una mit­jana de 48,8 euros, gai­rebé la mei­tat de la cotit­zació actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.