Política

Sàhara Occidental

Brussel·les veu “extremadament preocupant” la decisió d’Algèria de suspendre el tractat d’Amistat amb Espanya

La CE insta tots dos països a trobar “solucions a través del diàleg i la via diplomàtica”

Fonts de la Comissió recorden que la política comercial de la Unió Europea és competència seva

La Comissió Europea (CE) veu “extremadament preocupant” la decisió d’Algèria de suspendre el tractat d’Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació amb l’Estat espanyol.

El portaveu de l’executiu comunitari, Eric Mamer, ha instat Algèria a “fer marxa enrere” en la decisió de suspendre l’acord amb Espanya.

De la seva banda, la portaveu comunitària d’Afers Exteriors, Nabila Massrali, ha qualificat aquest pas d’“extremadament preocupant”. Massrali ha afegit que encara “avaluen “l’impacte de la decisió” però ha instat les parts a trobar “solucions a través del diàleg i la via diplomàtica”. La portaveu ha afegit que Brussel·les treballa amb Madrid per “trobar solucions als desacords actuals”. Segons ella, la CE “està sempre preparada i disposada a donar assistència” per facilitar aquests processos”.

“Esperem que les autoritats algerianes revisin aquesta decisió”, ha remarcat Massrali. La portaveu ha assegurat que Algèria és un “soci important” i un “actor clau en l’estabilitat regional”.

Una de les principals preocupacions de Brussel·les és que la suspensió de l’acord afecti les exportacions algerianes de gas a Espanya, en un moment en què la invasió russa d’Ucraïna ha fet pujar els preus del combustible.

La suspensió del tractat d’amistat ha tingut com a primera conseqüència la congelació de les operacions bancàries relacionades amb el comerç exterior de productes i serveis amb Espanya.

Sobre l’impacte de la decisió d’Algèria de congelar el comerç amb Espanya, la portaveu en la matèria, Miriam García, ha apuntat que és “massa aviat” per saber-ho i que encara estan analitzant els efectes de la decisió en el comerç.

En aquest sentit, fonts de la CE han recordat aquest dijous que la política comercial de la Unió Europea (UE) és de la seva competència. “Com a comentari general, la política comercial comú de la UE és competència exclusiva, el que significa que la UE s’encarrega de les relacions comercials amb tercers països, han assenyalat a Efe. La política comercial de la UE està exclusivament en mans de la CE des de l’entrada en vigor del Tractat de Lisboa, l’1 de desembre de 2009.

El tractat que ha suspès Algèria, signat el 2003, contempla la cooperació en àmbits econòmics, culturals, migració, terrorisme o en inversions recíproques.

En paral·lel, la UE té un acord d’associació amb Algèria des de setembre de 2005 que estableix el marc per a les relacions entre el bloc comunitari i el país magribí en tots els àmbits, inclòs el comercial, i en el que s’estableix una liberalització recíproca dels intercanvis de mercaderies, amb elements d’asimetria a favor d’Algèria.