Salut

Coronavirus

Darias preveu que la segona dosi de record contra la Covid per als més grans de 80 anys comenci a la tardor

La ministra espanyola de Sanitat apunta que la decisió dependrà de l’arribada de les vacunes adaptades a la nova variant

La ministra espanyola de Sanitat, Carolina Darias, ha avançat aquest divendres que la segona dosi de record de la vacuna de la Covid-19 per als majors de 80 anys i persones vulnerables es podria començar a administrar a partir de la tardor.

Així ho ha afirmat la ministra en una entrevista a TV3, després que ahir la Comissió de Salut Pública donés llum verda a la segona dosi de record per a majors de 80 anys i persones vulnerables.

La ministra ha assenyalat que a la Comissió de Salut van acordar ahir el segon reforç de la vacuna i que “ara la ponència de vacunes determinarà quan s’administra” aquesta nova dosi.

Darias ha indicat que la decisió “dependrà de l’arribada de vacunes adaptades a la nova variant”, la qual cosa “podria ser cap a la tardor”.

La Comissió de Salut també va aprovar ahir la vacunació contra la verola del mico, que prioritza l’administració postexposició per a persones amb alt risc de gravetat o d’exposició.

Sobre aquest tema, la ministra ha indicat que els medicaments com la vacuna contra la verola del mico “es fabriquen a demanda” i que “serà l’autoritat d’emergències sanitàries de la Unió Europea (UE) qui adquirirà les vacunes i les posarà a la disposició dels Estats, en funció del nombre de casos” registrats.

Segons ha dit, cap a la segona quinzena de juny, sabran les vacunes que rebrà l’Estat i ha afegit que, de moment, disposen de “200 vacunes procedents d’un país de la UE que tenia vacunes a la disposició de contactes estrets que siguin immunocompromesos”.

En aquest sentit, ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat i ha afirmat que “l’evolució de la verola del mico fins ara ha estat lleu” i estan “preparats per començar a vacunar”. “Hi haurà vacunes per a tots els casos que s’estipuli que han de ser vacunats”, ha afegit.

La titular de Sanitat ha detallat que a Espanya han detectat 242 casos positius de verola del mico i ha reivindicat que des del govern estatal han actuat “per atenuar la transmissió”.

Preguntada sobre l’eliminació de l’ús de mascareta en el transport públic, la ministra ha apel·lat a la “prudència”. No obstant això, ha aplaudit que “entre tots hem estat capaços de vèncer el virus onada rere onada”, juntament amb la “vacunació massiva” que ha fet que en la sisena onada la “preocupació hospitalària sigui més baixa”.

Sobre les trucades rebudes al telèfon 024 d’ajuda a la salut mental que el govern va engegar el passat 10 de maig, la ministra ha informat que en un mes de funcionament s’han rebut 15.000 trucades, hi ha hagut 650 derivacions a urgències i 290 suïcidis atesos.

Les trucades han procedit sobretot de “dones, molta gent jove i professorat que demana pautes de com intervenir davant un noi que pateix situació complicada”, ha explicat.

La pandèmia “ens ha ensenyat moltes lliçons, entre elles que calia actualitzar les eines per lluitar contra els problemes de salut mental”, ha assenyalat la ministra. Darias ha afegit que amb l’horitzó 2022-24 “seguirem avançant amb els ministeris d’Educació i Universitats” en la lluita contra els problemes de salut mental sobretot entre els joves.

La transmissió baixa menys que en setmanes anteriors

Agències

L’Estat espanyol ha registrat 194 noves morts per Covid-19 des de dimarts i ja en són 107.108 des de l’inici de la pandèmia. També hi ha hagut 42.456 contagis més, fet que deixa la xifra global en 12.478.994 infectats, segons les xifres del ministeri de Sanitat.

La incidència acumulada a 14 dies en majors de 60 anys –l’indicador de transmissió de la Covid que s’utilitza com a referència- baixa de 586 a 578, només 8 punts menys que dimarts, després de setmanes de descensos més acusats.

El nombre d’ingressats a l’hospital ha baixat fins a les 6.412 persones, 349 menys que en l’últim recompte, mentre que a l’UCI ara n’hi ha 325, tres més.

Al conjunt de l’Estat hi ha 6.412 pacients ingressats per la infecció, 349 menys que dimarts, que ocupen el 5,2% de tots els llits disponibles. 325 persones estan ingressades a l’UCI, 3 més que fa 4 dies, el 3,65% del total de llits per a crítics a l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.