Opinió

Les conseqüències de la reforma laboral en la contractació

Ara com ara, sembla que la reforma laboral no està donant les eines per solucionar els problemes del mercat laboral, ni pel que fa al sector privat ni al sector públic

Ja fa més de dos mesos de l’entrada en vigor de la reforma labo­ral duta a terme pel Reial decret llei 32/2021, de 28 de desem­bre, que esta­bleix mesu­res urgents per a la reforma labo­ral, la garan­tia de l’esta­bi­li­tat en l’ocu­pació i la trans­for­mació del mer­cat labo­ral, i avui dia ja es comen­cen a veure les con­seqüències d’aquesta nova nor­ma­tiva.

De l’anàlisi del nou text legal queda palès que el gran objec­tiu de la reforma és inten­tar limi­tar o quasi impos­si­bi­li­tar la con­trac­tació tem­po­ral.

En aquest sen­tit, un dels con­trac­tes més uti­lit­zats fins a l’entrada en vigor de la reforma labo­ral era el con­tracte d’obra o ser­vei, que el nou text va eli­mi­nar de l’Esta­tut dels Tre­ba­lla­dors. D’aquesta manera, amb l’objec­tiu per­se­guit i amb la fina­li­tat de bus­car un subs­ti­tut al con­tracte d’obra i ser­vei, es va donar un nou objecte al con­tracte fix dis­con­tinu.

Fins a l’entrada en vigor de la reforma labo­ral, aquest con­tracte s’uti­lit­zava prin­ci­pal­ment en el sec­tor de l’hos­ta­le­ria i el turisme, en què l’aug­ment de volum de feina de les empre­ses era cíclic i es repe­tia durant l’any, el que s’ente­nia per períodes deter­mi­nats inter­mi­tents durant l’any. En el nou redac­tat s’amplien els supòsits en què es pot emprar aquesta moda­li­tat con­trac­tual.

La reforma labo­ral esta­bleix que es pot uti­lit­zar aquest con­tracte quan els llocs de tre­ball per ocu­par són de tre­balls de natu­ra­lesa esta­ci­o­nal o vin­cu­lats a fei­nes de tem­po­rada, o per a fei­nes que no tin­guin aquesta natu­ra­lesa, però que, sent de pres­tació inter­mi­tent, tin­guin períodes d’exe­cució certs, deter­mi­nats o inde­ter­mi­nats.

La volun­tat era, doncs, inten­tar esta­blir un con­tracte inde­fi­nit però dis­con­tinu en el temps i que tota aque­lla con­trac­tació tem­po­ral derivés en aquesta tipo­lo­gia de con­tracte.

La rea­li­tat, però, és que, excep­tu­ant els sec­tors que ana­ven uti­lit­zant aquest tipus de con­tracte –com hem comen­tat, prin­ci­pal­ment els sec­tors vin­cu­lats al turisme–, la resta no el tro­ben atrac­tiu i es fan con­trac­ta­ci­ons inde­fi­ni­des o tem­po­rals, si es donen les cir­cumstàncies que per­me­ten l’ús (molt reduït) de con­trac­tes tem­po­rals.

Per tant, un cop més, la rea­li­tat ha estat dife­rent del que s’espe­rava, ja que l’admi­nis­tració pre­te­nia que aquest fos un dels con­trac­tes més uti­lit­zats i no ha estat així.

Un altre dels pro­ble­mes que està cre­ant la reforma labo­ral és la con­trac­tació en l’admi­nis­tració pública. Amb tota segu­re­tat l’admi­nis­tració pública era el sec­tor que uti­lit­zava més la con­trac­tació tem­po­ral (sovint de manera frau­du­lenta), i sobre­tot feia ús de l’obra i el ser­vei deter­mi­nat.

En aquest sen­tit, la reforma labo­ral ha pro­vo­cat una semi­pa­ra­lit­zació i una gran difi­cul­tat a l’hora de fer noves con­trac­ta­ci­ons. El pro­ce­di­ment que ha de seguir l’admi­nis­tració per fer una con­trac­tació de caràcter inde­fi­nit fa que esde­vin­gui gai­rebé impos­si­ble, ja que la taxa de repo­sició no cobreix les neces­si­tats actu­als i, per tant, no tenen la capa­ci­tat de donar el ser­vei que hau­rien de donar. També cal tenir en compte el pro­ce­di­ment per acon­se­guir la plaça inde­fi­nida via con­curs, que fa que sigui un pro­ce­di­ment poc àgil i llarg.

Tot això pro­voca un enve­lli­ment, una falta de reno­vació i una falta de dina­misme en les plan­ti­lles labo­rals de les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques.

Per tant, ara com ara sem­bla que la reforma labo­ral no està donant les eines per solu­ci­o­nar els pro­ble­mes del mer­cat labo­ral, ni pel que fa al sec­tor pri­vat ni al sec­tor públic.

Cal­dria, doncs, que des dels par­tits polítics, les patro­nals, els sin­di­cats i tots els actors impli­cats es replan­tegés el reial decret i es bus­ques­sin solu­ci­ons al mer­cat labo­ral actual per tal de donar-li el dina­misme, la segu­re­tat i la for­ta­lesa necessàries perquè el con­junt de la soci­e­tat tin­gui un futur digne i unes con­di­ci­ons labo­rals i econòmiques que con­tri­bu­ei­xin a una soci­e­tat més justa i equi­ta­tiva.

Lleal Tulsà Asses­sors



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.