Economia

Economia

El preu de la llum baixa un 23 % el primer dia amb el topall al gas

L’electricitat es pagarà aquest dimecres a 165,59 euros/MWh de mitjana, 48 euros menys que avui

La franja més barata serà de les tres a les quatre de la tarda (144 euros/MWh) i la més cara de les dotze a la una de la matinada (194 euros/MWh)

El govern espanyol preveu que l’“excepció ibèrica” reduirà l’IPC “al voltant d’un punt”

El preu de l’electricitat al mercat majorista o pool baixarà aquest dimecres fins als 165,59 euros el megawatt hora (MWh) de mitjana, 48 euros menys que aquest dimarts, segons les dades publicades per l’Operador del Mercat Ibèric de l’Energia (OMIE).

Aquest import, que suposa un descens del 22,6% i és el més baix des del 29 de maig, és el resultat de la primera subhasta amb l’anomenada “excepció ibèrica” en vigor, que permet topar el preu del gas destinat a la generació elèctrica en vigor amb l’objectiu de reduir el preu de l’electricitat que paguen els consumidors.

Segons les dades provisionals de l’OMIE, el preu màxim es registrarà entre la una i les dues de la matinada (194,07 euros/MWh) i el mínim serà entre les quatre i les cinc de la tarda (144,17 euros/MWh).

Els consumidors amb tarifa regulada o PVPC –entre ells, els beneficiaris del bo social elèctric- juntament amb aquells que tenen contractes indexats al preu del mercat majorista són els que notaran immediatament els efectes del límit al gas, un mecanisme que estarà en vigor fins al 31 de maig de 2023.

El govern espanyol calcula que amb el topall al preu del gas el rebut de la llum baixarà entre un 15% i un 20% per als consumidors que tenen contractada la tarifa regulada, que a l’Estat són aproximadament el 40% de les famílies.

El Congrés dels Diputats va convalidar el passat el dijous el decret de creació de “l’excepció ibèrica”, un cop obtingut l’aval de la Comissió Europea (CE). El límit del preu se situarà en una mitjana de 48,8 euros per MWh fins al maig del 2023, data fins a la qual estarà vigent la mesura.

Durant els sis primers mesos d’aplicació, el límit del preu del gas serà de 40 euros per MWh. A partir del setè mes –desembre de 2022- el límit s’incrementarà mensualment en cinc euros i arribarà als 70 euros per MWh al maig del 2023.

La Moncloa preveu que el topall al gas reduirà l’IPC “al voltant d’un punt”

EFE

La ministra portaveu del govern, Isabel Rodríguez, ha celebrat aquest dimarts l’entrada en vigor del topall al preu del gas destinat a la generació elèctrica, un mecanisme que, segons ella, també “mitigarà els efectes de la pujada de l’IPC” i el reduirà “al voltant d’un punt”.

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Rodríguez ha qualificat aquesta mesura d’“històrica”, ja que “per primera vegada no pagaran els mateixos”. La portaveu ha insistit que l’anomenada “excepció ibèrica” beneficiarà “quasi 11 milions de llars i petites i mitjanes empreses acollides a la tarifa regulada”.

Segons els càlculs de l’executiu, la rebaixa en la factura de la llum per aquests consumidors se situa a l’entorn del 20 %. “Aquells que avui estiguin pagant uns 100 euros, pagarien entre 85 i 83 euros”, ha estimat la portaveu.