Política

Regne Unit

El TEDH atura la primera deportació de migrants a Ruanda del govern de Johnson

El Tribunal Europeu de Drets Humans ordena bloqueja ’in extremis’ el primer el vol

L’executiu britànic es mostra sorprès per la intervenció judicial i assegura que persistirà en els seus plans

El pri­mer vol per tras­lla­dar migrants del Regne Unit a Ruanda pro­gra­mat ahir a la nit no va arri­bar a enlai­rar-se. El Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans (TEDH) el va blo­que­jar in extre­mis. Els recur­sos legals dels sol·lici­tants d’asil que havien de ser expul­sats ahir pel Regne Unit en un vol cap a Ruanda han impe­dit la sor­tida de l’avió, que espe­rava l’auto­rit­zació per poder enlai­rar-se en una pista de l’aeròdrom mili­tar Bos­combe Down, a Ames­bury (oest d’Angla­terra). En un pri­mer moment, el tri­bu­nal euro­peu amb seu a Estras­burg va eme­tre una ordre per fre­nar la depor­tació d’un deman­dant d’asil de naci­o­na­li­tat ira­quiana que va dei­xar el seu país l’abril de 2022 i va fer una parada a Tur­quia abans de viat­jar en vai­xell cap a Europa i, al·legant tro­bar-se en perill, va dema­nar asil a la seva arri­bada al Regne Unit, el 17 de maig pas­sat. Tot i això, unes set­ma­nes més tard, al sol·lici­tant se li va noti­fi­car que con­si­de­ra­ven inad­mis­si­ble la sol·lici­tud i que seria tras­lla­dat a Ruanda. “El Tri­bu­nal Euro­peu ha indi­cat al govern del Regne Unit que el sol·lici­tant no ha de ser expul­sat a Ruanda fins tres set­ma­nes després del lliu­ra­ment de la decisió interna final”, fet pel qual el TEDH va atu­rar la depor­tació.

Hores més tard, el tri­bu­nal amb seu a Estras­burg va orde­nar també fre­nar la depor­tació de la resta de per­so­nes que havien d’anar a bord d’aquest pri­mer vol, tot i que la justícia britànica sí que havia donat la seva auto­rit­zació a la depor­tació. “El Tri­bu­nal ha tin­gut en compte les pre­o­cu­pa­ci­ons asse­nya­la­des per l’Alt Comis­si­o­nat de les Naci­ons Uni­des per als Refu­gi­ats (Acnur), sobre el fet que els sol·lici­tants d’asil trans­fe­rits del Regne Unit a Ruanda no tin­dran accés als pro­ce­di­ments per a la deter­mi­nació de l’esta­tut de refu­giat”, va deta­llar.

La minis­tra britànica de l’Inte­rior, Priti Patel, es va mos­trar “sor­presa” per la inter­venció del TEDH. En un comu­ni­cat, Patel va qua­li­fi­car de “sor­pre­nent” la inter­venció del tri­bu­nal “tot i els repe­tits èxits en els nos­tres tri­bu­nals naci­o­nals”, en al·lusió que al fet que la justícia britànica havia rebut­jat adme­tre a tràmit les peti­ci­ons dels advo­cats de les orga­nit­za­ci­ons de defensa dels drets humans per fre­nar les depor­ta­ci­ons.

“No ens dis­su­a­di­ran de fer el cor­recte i dur a terme els nos­tres plans per con­tro­lar les fron­te­res del nos­tre país”, va dir la minis­tra, artífex de l’acord amb el govern de Ruanda perquè el país africà acu­lli els deman­dants d’asil que arri­ben al Regne Unit pel canal de la Mànega.

La decisió del TEDH suposa un impor­tant revés per Boris John­son, que hores abans havia asse­gu­rat que asse­gu­rar que el seu govern no es dei­xarà “inti­mi­dar ni aver­go­nyir”. “L’avió sor­tirà tot i que porti només un pas­sat­ger”, va dir durant la reunió set­ma­nal del seu gabi­net, durant la qual va amenaçar amb la reti­rada del seu país de la Con­venció Euro­pea de Drets Humans. La depor­tació a Ruanda dels sol·lici­tants d’asil que cre­uin el Canal de la Mànega forma part de la nova i con­tro­ver­tida política migratòria del govern de John­son. Un pla cri­ti­cat des de l’opo­sició fins a dipu­tats del seu propi par­tit, pas­sant per grups de defensa dels drets humans i per l’ONU, així com el mateix Car­les d’Angla­terra en pri­vat i l’Església angli­cana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.