Salut

Més de 13.000 catalans inicien tractaments per addiccions

Amb l’alcohol al capdavant, el servei torna a nivells prepandèmics

El perfil base és el d’un home d’entre 31 i 50 anys

Els 63 centres especialitzats a donar resposta a les addiccions a Catalunya han recuperat els nivells d’activitat assistencial anteriors a la pandèmia i el 2021 van iniciar 13.423 tractaments per dependència a les drogues. L’alcohol continua sent la causa principal en la necessitat d’ajuda i representa un 43,8% dels tractaments iniciats, amb un lleuger increment en relació amb altres anys. La cocaïna i el cànnabis són les altres drogues que generen més demanda de tractament, mentre que l’heroïna continua a la baixa. Les franges d’edat on es concentra més demanda (un 56%) és entre els 31 i els 50 anys i la gran majoria dels usuaris d’aquests tractaments són homes. Representen un 77% i són el triple que les dones, tret del consum de tabac, on la proporció és molt més equilibrada (53% d’homes). En tot cas, en els últims anys s’ha apreciat que la diferència entre gèneres ha disminuït 4 punts percentuals pel que fa al consum d’alcohol i de cànnabis.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, destaca la necessitat de treballar en els determinants socials d’aquestes conductes, com ara la precarietat laboral o la pobresa, a més de lluitar contra l’estigmatització de les persones afectades per addiccions. Segons els informes de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, entre un 30% i un 50% de les persones amb necessitat de tractaments tenen nivells educatius baixos i hi ha un percentatge elevat de persones que estan a l’atur. Com en la majoria d’estats europeus, el cànnabis és la droga il·legal més consumida a Catalunya. Un 17% dels estudiants d’entre 14 i 18 anys i l’11% de la població de 15 a 64 anys afirmen haver-ne consumit els últims trenta dies.

LA FRASE

Ens preocupa el consum excessiu d’alcohol, l’impacte en l’àmbit assistencial i que molts dels problemes estan invisibilitzats
Joan Colom
subdirector general de drogodependències


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.