“No avancem en aquesta arquitectura franquista”
Lluís Cabrera explica com va ser detingut i torturat a Via Laietana
Nova acció contra la prefectura
Lluís Cabrera, agitador cultural, i de moltes coses més, va explicar ahir davant la prefectura de la Policía Nacional a Barcelona com va ser detingut i torturat en aquest edifici el 1972, quan només tenia 17 anys i militava a Bandera Roja. Cabrera va acceptar la invitació dels organitzadors de l’acte convocat a Via Laietana, i que dos dimarts al mes demana el tancament de l’edifici policial, per tal que hi expliqués les seves vivències, que ja va detallar en la novel·la autobiogràfica La vida no regalada.
El fundador del Taller de Músics va recordar com es va mofar dels policies dient-los que si li permetien parlar en català cantaria el que volguessin. “Es van posar nerviosos i jo, content”, va recordar. Cabrera va passar de puntetes per les escenes més violentes i escabroses que va viure en pròpia pell i es va centrar a difondre un missatge polític, de denúncia. Cabrera va recordar com els policies li van dir aleshores que, quan Franco morís i hi hagués un canvi de règim, ells continuarien allà, exercint la seva feina, a les ordres d’altres persones. I així ha estat. “Ja se sabia que no tocarien res”, va denunciar Cabrera, que va reblar: “Anem enrere, no avancem en aquesta arquitectura franquista.”
Abans de Cabrera, hi va intervenir Toti Delgado, que el 1977 va ser detingut per Rufino Arrimadas, pare d’Inés Arrimadas, segons va explicar ahir ell mateix. Delgado va passar tres anys a la Model.