Economia

Rodríguez confirma que hi haurà impost a les elèctriques

La portaveu del govern espanyol afirma que la bonificació del combustible continuarà per tothom

Ribera estima que el topall al preu del gas ha suposat un estalvi d'entre 25 i 30 euros el MWh l'última setmana

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha confirmat aquest dimecres que hi haurà un nou impost a les companyies elèctriques, però no ha concretat com ni quan s’aplicarà.

“La decisió està presa i comunicada”, ha assegurat Rodríguez aquest matí en una entrevista a La Sexta. La portaveu no ha avançat més detalls de la mesura, però ha apuntat que l’impost es crearà “de la millor manera possible en el menor temps”

“Aniria bé que les empreses energètiques fessin l’esforç de contribuir amb el seu país”, ha apuntat Rodríguez. “No hi ha ciutadà que en aquest moment entengui aquests desorbitats beneficis”, ha insistit.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ja va defensar ahir que és de “justícia” que les grans elèctriques “paguin una major part” d’impostos perquè han tingut més beneficis i va defensar un recàrrec tributari a l’inici del proper exercici fiscal, que arrenca l’1 de gener.

Montero va discrepar així de la proposta de la vicepresidenta de Treball, Yolanda Díaz, de fixar un recàrrec de deu punts sobre l’impost de societats, que té un tipus del 25% excepter per a la banca i les petrolieres, que és del 30 %.

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha dit avui que “ignora” aquesta proposta de Díaz. “A vegades veig titulars que no es corresponen amb el treball del govern”, ha afegit.

Preguntada per aquesta qüestió al curs de l’Associació de Periodistes d’Informació Econòmica (APIE), la vicepresidenta ha defensat que “la visió del govern és única i està clara” sobre aquesta qüestió en el sentit que “cal repartir l’impacte negatiu de la crisi”.

La titular d’Economia ha subratllat que la guerra a les portes d’Europa “no és una broma i genera una situació molt complexa”. És per això que el seu govern treballa en un “nou escenari d’inflació més alta” i “durant més temps” per l’augment de preus del petroli i el gas i ha de trobar els “instruments fiscals, financers i legals més adequats” per aconseguir un repartiment just de les conseqüències de la crisi.


Bonificació dels combustibles
D’altra banda, Rodríguez ha confirmat que el decret de mesures anticrisi que el govern preveu prorrogar al Consell de Ministres extraordinari d’aquest dissabte estendrà la bonificació de 20 cèntims al combustible, que es continuarà aplicant a tots els usuaris. Unides Podem reclama que es faci una diferenciació segons el nivell de renda.


Topall del gas
La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha estimat que el topall del preu del gas per a la generació elèctrica, l’anomenada excepció ibèrica, ha suposat un estalvi d’entre 25 i 30 euros el megawatt hora (MWh) els últims set dies.

En un resposta al PP a la sessió de control d’aquest matí al Congrés, Ribera ha defensat que el topall al preu del gas “ha estat una bona mesura”, encara que la seva aplicació hagi començat “en les pitjors circumstàncies”.

En aquest sentit, Ribera ha remarcat que el context de la setmana passada va ser de “màxima onada de calor, màxima demanda, mínima producció eòlica pel clima i mínima producció fotovoltaica per la calima”, les fonts de generació més barates.

La ministra ha defensat que les dades del preu mitjà del mercat majorista espanyol ha estat millor que la d’altres països com França i Itàlia. “Ens hem estalviat en aquesta situació excepcional una bona pessigada”, ha dit Ribera.

Ribera ha recordat que del 15 de juny –quan es va començar a aplicar el topall- fins avui el preu mitjà de l’electricitat a França ha estat de 287 euros/MWh; a Itàlia, de 303 euros/MWh, i a Alemanya, de 155 euros/MWh. En canvi, fins i tot sumant la compensació als cicles combinat de gas per la diferència entre el topall de 40 euros/MWh i el preu del gas al Mercat Ibèric del Gas (Mibgas), el preu mitjà de l’electricitat al mercat majorista ha estat de 249 euros/MWh i sense el mecanisme s’hauria elevat al voltant dels 280 euros/MWh.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.