Economia

L’IVA de la llum es reduirà del 10% al 5%

S’aprovarà en el Consell de Ministres de dissabte dins del nou decret anticrisi

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar ahir al ple del Congrés dels Diputats que el pròxim Consell de Ministres, previst per dissabte, aprovarà una baixada de l’IVA de l’electricitat, que passarà del 10% al 5%, una mesura que entra dins del nou reial decret anticrisi. Responent a una pregunta del portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, Sánchez va recordar que fa un any el seu executiu ja va reduir l’IVA de la llum del 21% al 10%. El líder socialista va demanar a ERC i a la resta de grups parlamentaris que “en lloc de queixar-se i de criticar”, donin suport al reial decret anticrisi, que prorrogarà mesures en vigor per fer front a la crisi provocada per la guerra a Ucraïna.

La interpel·lació de Rufián es referia a les pujades de preus generalitzades que està patint la ciutadania que, a parer del portaveu d’ERC, poden “arrasar qualsevol govern i qualsevol iniciativa d’esquerres”.

Rufián va qualificar les mesures preses fins ara de “pegats i xecs” i va demanar més impostos per a les grans fortunes i les grans empreses elèctriques per tal de tenir “una redistribució real de la riquesa mitjançant un sistema fiscal just”.

Altres grups parlamentaris van qüestionar la mesura, en algun cas, per “insuficient”, en el cas d’Unides Podem, i en d’altres pel fet d’interpretar-la com a mesura populista de resposta al fracàs electoral del PSOE en les eleccions andaluses, segons va argumentar la diputada popular Cuca Gamarra.

Un cost d’entre 430 i 460 milions d’euros

Els tècnics del ministeri d’Hisenda (Gestha) calculen que rebaixar l’IVA del tipus general del 21% amb què es gravava el juny del 2021 al 5% que s’aprovarà dissabte costarà a les arques de l’Estat entre 430 i 460 milions el pròxim trimestre. Aquesta forquilla de caiguda en la recaptació queda per sota de l’impacte de 600 milions trimestrals que havia estimat el Ministeri d’Hisenda. El nou IVA, junt amb la pròrroga de la rebaixa de l’impost especial de l’electricitat i la suspensió del de generació elèctrica, deixarà el cost total de les mesures fins a 1.450 milions trimestrals, segons Gestha, xifra també inferior a l’estimada pel govern espanyol, que en calcula 1.800 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.