societat
El nombre de consumidors de drogues va créixer un 26% en els últims deu anys
Un informe de l’ONU que els joves usen més estupefaents que els de les generacions anteriors
El cànnabis continua sent el més consumit
La producció i el consum de cocaïna també va pujar
Uns 284 milions de persones d’entre 15 i 64 anys van consumir algun tipus de droga en 2020, un 26% més que fa deu anys, segons les dades presentades aquest dilluns a Viena per l’ONU i que revelen que els joves d’avui usen més estupefaents que els de generacions anteriors.
Aquest augment es deu en part al creixement de la població mundial (un 12%) en el període estudiat, estima l’Oficina de les Nacions Unides per a la Droga i el Delicte (Onudd) en el seu Informe Mundial sobre Drogues 2022.
Un 13,6% dels consumidors patien el 2020 de trastorns derivats de les drogues, fins al punt de ser dependents o requerir tractament.
Les últimes dades assenyalen que el 2019 es van registrar gairebé 500.000 morts relacionades amb les drogues, un augment del 17,5% en relació amb el d’una dècada abans, amb els opioides com la droga més mortífera, amb el 77% del total.
Els homes prenen més cànnabis, cocaïna i opioides que les dones, encara que els percentatges s’equilibren quan es tracta de tranquil·litzants, amfetamines, estimulants i opioides farmacèutics.
Respecte a grups d’edat, l’informe assenyala que, en molts països, es detecta un nivell de consum entre els adolescents més gran que el de generacions anteriors
L’estudi assenyala que el cànnabis va continuar sent amb diferència l’estupefaent més consumit, amb 209 milions d’usuaris, un 23% més que en 2010.
A més, és la substància identificada per més països com la més nociva en termes de trastorns creats, encara que només està darrere del 4% de les morts relacionades amb el consum. El seu cultiu s’ha estès a tot el món, i les plantacions en interior estan superant a les de l’aire lliure, fet que té també efectes mediambientals a causa del consum d’energia que requereix.
Encara que el seu consum és universal, és especialment intens a l’Amèrica del Nord, on un 16% de la població prova aquesta droga, la prevalença més alta del món.
L’Estat espanyol va ser en 2020 el país on més comisos de cànnabis es van registrar.
Igual que amb el cànnabis, la producció i el consum de cocaïna va pujar en 2020, any en el qual es van manufacturar 1.982 tones de cocaïna, un 11% més que el 2019.
També la producció d’opi va continuar creixent en 2021, especialment per una elevada collita a l’Afganistan.