Política

crisi migratòria

Unes 50 ONG demanen una investigació internacional sobre la tragèdia de Melilla

El govern espanyol lamenta els morts a la tanca de Melilla, però defensa que cal protegir la frontera

L’executiu de Sánchez agraeix la col·laboració del Marroc

Un total de 51 ONG marroquines i internacionals han firmat una carta en la qual han demanat l’obertura “immediata” d’una investigació judicial. “Exigim l’obertura immediata d’una recerca judicial independent tant per part del Marroc com d’Espanya, així com en l’àmbit internacional per a esclarir aquesta tragèdia humana” que va causar la mort de 23 persones, es llegeix en la carta.

La tragèdia va tenir lloc divendres passat quan al voltant de 2.000 subsaharians es van dirigir en bloc amb pals i pedres cap a la tanca de Melilla, des de la localitat fronterera marroquina de Nador, per a franquejar-la i entrar en territori espanyol. Un incident que es va saldar amb 23 morts i desenes de ferits, segons les autoritats de Nador.

Els signants de la carta han exigit a les autoritats marroquines procedir a la identificació i devolució de les restes de les víctimes a les seves famílies, al mateix temps que van condemnar “la falta d’atenció ràpida als emigrants ferits”.

Així mateix, les ONG també han qualificat de “fracassades” les polítiques migratòries basades en la seguretat” i han denunciat “el caràcter mortífer” de la cooperació en matèria de seguretat sobre la migració entre el Marroc i Espanya.

Els signants també han criticat que les campanyes de detencions, batudes en els campaments i els desplaçaments forçats d’emigrants s’hagin multiplicat després de la represa el març passat de la cooperació en matèria migratòria entre el Marroc i Espanya.

A més, les ONG han denunciat que els emigrants de Nador no tenien accés des de fa més d’un any i mig a medicaments ni a atenció sanitària i han assegurat que els seus campaments han estat incendiats, la qual cosa, segons els signants, “ha provocat una espiral de violència entre tots dos bàndols”.

“Una violència condemnable sigui com sigui el seu origen, però que recorda la violència sistèmica a la qual les comunitats migrants de Nador han estat sotmeses durant anys per les forces de l’ordre tant espanyoles com marroquins”, han subratllat els signants.

Espanya lamenta les morts, però agraeix al Marroc la col·laboració

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha “lamentat” els morts en el salt massiu a la tanca de Melilla, però ha defensat la necessitat de “protegir la frontera” i “vetllar per la integritat” territorial de l’Estat i, concretament, de Ceuta i Melilla.

En roda de premsa aquest dilluns després del Consell de Ministres, Rodríguez ha subratllat que “s’està agredint la frontera d’Espanya, que és agredir la frontera europea”. “Convé marcar bé on està el problema i és que existeixen màfies que provoquin aquestes situacions tràgiques”, ha remarcat Rodríguez, que ha dit que “el que cal és combatre les màfies”. La portaveu de l’executiu ha reconegut la feina de les forces de seguretat espanyoles i ha agraït la col·laboració del Marroc.

A la roda de premsa, també s’ha preguntat en reiterades ocasions per Melilla a la ministra d’Igualtat, Irene Montero, que no ha respost cap de les preguntes sobre la qüestió. Rodríguez s’ha avançat en totes les ocasions i ha explicat que seria ella qui respondria sobre aquest tema.

Fonts d’Unides Podem han justificat que Montero no hagi respost pel fet que cal respectar els espais i que si no ha contestat és perquè estava al Palau de la Moncloa. Tanmateix, les mateixes fonts han remarcat que el posicionament de la formació lila és clar i que la ministra no té problema en expressar-la en un altre escenari.

Unides Podem ha registrat aquest dilluns al Congrés una proposició no de llei a la cambra baixa en què exigeix obrir una investigació independent de forma immediata sobre el salt a la tanca de Melilla per esclarir la “tragèdia humana” ocorreguda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.