Societat

La violència LGTBI-fòbica va augmentar un 50% el 2021

Els homes gais són els que més incidències van denunciar a l’Observatori Contra l’Homofòbia, que alerta de les agressions a les dones trans

Aplaudeixen la llei estatal, però reclamen més recursos

Xifres preocupants de la violència LGTBI-fòbica en els darrers anys, i amb una tendència a l’alça que no té aturador. Segons les darreres dades de l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH), des de principis d’any han registrat 125 incidències contra el col·lectius LGTBI, fet que representa un 34% més que l’any anterior. L’increment generalitzat segueix la tònica de l’informe del 2021, que es va presentar ahir, en què l’organisme va comptabilitzar 284 situacions de discriminació a tot Catalunya, un augment del 50,3% respecte al 2020. El president de l’OCH, Eugeni Rodríguez, considera que la tendència a l’alça té a veure amb el fet que hi ha més coneixement dels recursos i menys por de denunciar, però també amb el fet que hi ha més violència dels agressors, que són “homes joves i que actuen en grup”. Rodríguez alerta que el paper de l’extrema dreta està “legitimant aquest patró” i reclama a les institucions més recursos per acompanyar les víctimes i fer front a un problema “estructural i social”. Segons l’informe de l’OCH, el juliol passat es van concentrar prop del 17% de les incidències de tot l’any, de les quals el 50,4% es produeixen en cap de setmana, la majoria a la via pública, i gairebé el 45% es concentren a la demarcació de Barcelona. Només una tercera part de les incidències es van arribar a denunciar judicialment. “És difícil que la persona sàpiga quin és l’itinerari per denunciar davant l’administració”, es queixa Rodríguez, que lamenta que “no s’han fet els deures” des del Departament d’Igualtat i Feminismes, amb uns recursos “ridículs” per desplegar la llei 2019/20, que permetria que les incidències fossin penals.

El col·lectiu d’homes gais continua sent el que registra més incidències, el 70,3% dels casos el 2021. Segons l’entitat, però, el creixement més destacable és el de les agressions a les dones trans, amb 29 situacions de discriminació (12,3% del total d’agressions) versus els homes trans (3,4% d’incidències). L’entitat explica aquesta diferència adduint que les dones trans tenen més dificultats en el món laboral, estan més exposades a situacions d’assetjament i discriminació i tenen més visibilitat corporal. “La llei trans és una prioritat absoluta”, defensava Rodríguez en la validació des del Consell de Ministres tot i assenyalar que s’hi hauria d’incloure l’acceptació de les persones no binàries i les persones trans migrades.

LA XIFRA

29
dones trans
van denunciar l’any passat situacions discriminatòries, 10 més que el 2020.

LA FRASE

Es denuncia més, però hi ha més violència. El perfil d’agressor és un home jove que actua en grup
Eugeni Rodríguez
president de l’observatori contra l’homofòbia

Aspectes clau de la llei trans

Un dia abans del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, el govern espanyol ha donat llum verd a la nova llei trans, que reconeix la lliure determinació de gènere. La nova norma permetrà canviar el gènere en el registre civil sense necessitat de cap informe mèdic. Un tràmit que es podrà fer lliurement a partir dels 16 anys, sense cap limitació. Per als menors de 16 anys, caldrà el permís dels tutors i per als menors de 12 anys, una aprovació judicial. Els infants de menys de 12 anys es podran canviar el nom en el DNI. La llei prohibeix les teràpies de conversió, fins i tot encara que es tingui el consentiment de les persones interessades. Es modifica el Codi Civil perquè les parelles lesbianes i bisexuals puguin ser reconegudes com a mares dels seus fills sense necessitat d’estar casades com passa ara. La norma els vol garantir l’accés als mètodes de reproducció assistida a la xarxa pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.