Política

Estat espanyol

El suport d’EH Bildu aplana l’aprovació de la llei de memòria democràtica

Els abertzales pacten ampliar-ne el període d’aplicació del 1978 al 1983

El PDeCAT i el PNB també es mostren favorables al text

La llei de memòria democràtica tirarà endavant en sumar el suport d’EH Bildu, que ha pactat diverses esmenes amb el govern del PSOE i Unides Podem.

La portaveu de la formació abertzale al Congrés dels Dipuats, Mertxe Aizpurúa, ha anunciat en una roda de premsa aquest dimarts que han arribat a un acord amb l’executiu que contempla ampliar el límit temporal d’aplicació de la norma de 1978 a 1983 per poder revisar més casos. Segons EH Bildu, “les conseqüències del franquisme es van mantenir” en el temps i “això s’hauria d’haver reflectit”.

També han acordat que s’hi declari de forma explícita la il·legalitat i il·legitimitat dels tribunals franquistes, així com la nul·litat de totes les seves resolucions i condemnes.

El pacte també inclou la creació d’una comissió independent que contribueixi a esclarir les violacions de drets humans durant la dictadura franquista.

“Tot i les mancances i llacunes inicials durant les negociacions hem aconseguit millorar i complementar la llei”, ha destacat Aizpurua. Segons ella, l’acord té cinc avenços “importants” que faran que la norma sigui “més completa, ambiciosa i respectuosa amb els drets humans”.

Altres grups com el PDeCAT i el PNB també s’han mostrat favorables al text, que es vota aquest dimarts en la ponència sobre el projecte de llei i la setmana vinent en comissió.

El portaveu del PDeCAT, Ferran Bel, ha valorat en roda de premsa que el text conté “avenços molt significatius”, tot i que “no fins on volia arribar” el seu partit.

 Bel ha explicat que algunes de les millores que conté són la incorporació de les institucions d’autogovern catalanes com a objecte de reconeixement i reparació, i la consideració de víctimes de les llengües i cultures catalana, basca i gallega.

Amb el suport explícit d’EH Bildu, la llei de memòria democràtica ja té els vots necessaris per tirar endavant per majoria simple, ja que també hi estan a favor altres socis parlamentaris del govern com el PDeCAT, PNB, Més País o Compromís. ERC encara no ha tancat cap acord, però la seva posició no variarà el resultat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.