Política

cimera de Madrid

Rumb a l’OTAN de 32 i més

El concepte estratègic de Madrid es fixa en Rússia, cita la Xina i subratlla la integritat territorial per desig d’Espanya

Finlàndia i Suècia, en mans dels 30 parlaments

Zelenski demana armes

Turquia reclama 33 extradicions

Quan Vladimir Putin va portar la guerra i les bombes als carrers d’Ucraïna, volia alimentar la por dels veïns de frontera i que no busquessin l’auxili de trucar a la porta de l’OTAN. L’efecte, però, ha estat el contrari: la novena ampliació des de la fundació el 1949. “Putin volia tancar les portes de l’OTAN i no ha triomfat. Les portes són obertes”, es felicitava ahir el secretari general, Jens Stoltenberg, obrint la família dels 30 aliats actuals a la integració exprés de Suècia i Finlàndia, que dimarts firmaran el protocol d’adhesió, i ensenyant l’escletxa de la porta a Ucraïna. El concepte estratègic de Madrid –el full de ruta que detecta perills i guia la defensa per una dècada i que substitueix el de Lisboa del 2010– naixia ahir consagrant Rússia com “l’amenaça més significativa i directa per a la seguretat”, citant la Xina com a repte “sistèmic” i, per desig d’Espanya, subratllant la integritat territorial dels aliats (que és definida per cada estat) com a eix de la defensa. “Si bé l’OTAN és una aliança defensiva, ningú ha de dubtar de la nostra força i determinació per defensar cada centímetre de territori aliat”, sentencia el punt 20 del document.

Més enllà del tots contra Rússia i l’obsessió pel flanc est, l’OTAN fa seva “una aproximació de 360 graus” i hi ha un paràgraf sencer, l’onzè, dedicat íntegrament al flanc sud, amb un esment al Sahel que abans no existia. Una altra contribució que Sánchez s’atribueix al document de l’OTAN és en el capítol de les amenaces híbrides, on al costat d’“activitats malicioses al ciberespai” i la “desinformació” hi sobresurt la inclusió de “la instrumentalització de la migració”. El catàleg és important perquè fixa el menú de l’article 5, que només s’ha invocat una vegada: després de l’11-S. Aquella ocasió va obrir un debat prolífic i gairebé filosòfic sobre si un avió de passatgers podia ser considerat un acte armat i es va concloure que sí, i d’aquí ve l’obsessió contemporània en la definició de noves amenaces.

La ‘rojigualda’, al revés

En la intervenció inicial per obrir la cimera com a amfitrió, Sánchez va ser rotund: “El món ens mira. Mostrem-li unitat.” En el seu torn de paraula, però, la polèmica va venir per la simbologia de l’atrezzo: la bandereta rojigualda de la taula estava al revés, amb l’escut capgirat. La Moncloa es va desvincular de tot –“L’organització és de l’OTAN i l’error és de l’OTAN”, raonava l’entorn de Sánchez– i aviat Oana Lungescu com a cap de comunicació de l’organització difonia un comunicat per lamentar un “error” “immediatament corregit” i oferir “sinceres disculpes” a l’amfitrió.

Zelenski commou els 30

En un discurs que no va ser ofert en obert sinó a porta tancada i que ell va penjar més tard a Telegram, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va commoure els presents a Ifema, sobretot quan els va dir que si a la pròxima cimera tampoc no hi pot acudir serà perquè tots han “fracassat”, i quan els va alertar que el poble ucraïnès no té el luxe de pensar a deu anys vista. “No és una guerra de Rússia només contra el Ucraïna. És una guerra pel dret a dictar les condicions a Europa. Pel futur de l’ordre mundial. Per això, és absolutament necessari donar suport a Ucraïna amb armes, polítiques i mesures econòmiques com ara sancions, que impedeixin que Rússia financi la guerra”, va etzibar.

Com és habitual en ell, el president ucraïnès va aparcar la diplomàcia en favor de la claredat del que urgeix en aquesta hora greu i va citar la necessitat d’un modern sistema de defensa antimíssils. “Vosaltres teniu aquests sistemes. Si ens els doneu, podeu trencar la tàctica russa de destruir i atemorir la població civil”, va dir Zelenski sense eufemismes al club dels 30 aliats.

Qui era físicament a Madrid és l’alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó. “Defensem els mateixos valors que vostès, per això demanem l’armament defensiu que necessitem amb tanta urgència”, va implorar.

“Sobirania i integritat”

Tot i que per “integritat territorial” Espanya tradueix el paraigua de l’OTAN sobre Ceuta i Melilla, el cert és que les dues ciutats autònomes no són citades enlloc. Fonts de La Moncloa, però, defensen que la solució és tan satisfactòria que el capítol va ser una esmena ad hoc d’Espanya, que les al·lusions a la sobirania i la integritat van desaparèixer a Lisboa i ara es recuperen en dues ocasions, i que citar Melilla seria com si els Estats Units haguessin volgut citar explícitament Hawaii.

Erdogan es cobra l’acord

La retirada del vet turc a Suècia i Finlàndia que obria la cimera és ara per ara només pel formalisme de la invitació, ja que cada parlament de cadascun dels 30 estats aliats haurà d’aprovar l’ingrés dels dos nous socis, però això no vol dir que Recep Tayyip Erdogan no es cobri des d’ara el seu acord antiterrorista en forma de memoràndum amb els escandinaus. El govern de Turquia ja ha preparat 33 sol·licituds d’extradició de persones que considera terroristes. Segons va detallar el ministre de Justícia, Bekir Bozdag, hi ha expedients sobre sis persones que Turquia considera kurds integrants del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i sis més que són seguidores del clergue islamista Fethullah Gülen. En el cas de Suècia, el balanç és de deu fidels de Gülen i onze militants de la guerrilla etiquetada com a terrorista per la UE. “Està fent una gran feina; simplement li vull donar les gràcies”, va dir, afalagador, el president nord-americà, Joe Biden, a Erdogan ja a primera hora del matí.

Defensem idèntics valors que vostès, per això demanem l’armament defensiu amb tanta urgència
Vitali Klitxkó
alcalde de kÍiv
Putin volia tancar les portes de l’OTAN i no ha triomfat. Les portes són obertes
Jens Stoltenberg
secretari general de l’OTAn
Teniu sistemes [de defensa antimíssils]. Si ens els doneu, podeu trencar la tàctica russa d’atemorir la població
Volodímir Zelenski
president d’ucraïna
El món ens està mirant. Mostrem-li unitat
Pedro Sánchez
president espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.