Gran angular

L’eficiència de la passivitat

L’habitatge pot ser un dels àmbits on millor es pot expressar aquesta nova sensibilitat que ens impulsa a racionalitzar la despesa energètica, cosa que ens condueix a una relació més honesta amb el clima.

Al Poble Nou de Barcelona podem observar un exemple de què s’obté si fem passar una casa pel sedàs Passivhaus, el codi de rehabilitació sostenible i ecològic d’habitatges. La casa ShowPass, promoguda per Micheel Wassouf, arquitecte d’Energiehaus i membre del comitè científic del Passivhaus Institut, és una residència que ha esdevingut la primera casa passiva rehabilitada amb les certificacions Ecòmetre-CO2Nul, de l’Associació Ecòmetre, i EnerPhit, del Passivhaus Institut. Com diu Micheel Wassouf, “ShowPass és un exemple del canvi necessari en la construcció, ja que demostra els avantatges de salut, confort i estalvi energètic de la casa passiva.”

Per damunt de tot, ShowPass és una casa saludable, amb una qualitat d’aire interior molt alta, amb un sistema de ventilació que en recuperar la calor assegura que agents nocius com el CO2, els COV o el radó siguin expulsats a l’exterior. Així mateix, uns filtres F7 depuren contaminants exteriors com les partícules contaminants que genera el trànsit o l’activitat industrial.

A més de la salut, el confort a la llar, tèrmic i acústic, també suposa un repte que cal afrontar. ShowPass aplica solucions passives, com ara obrir finestres a altures diferents, per refredar l’edifici quan s’escau, i quan fa molta calor, una aerotèrmia eficient treballa per garantir una temperatura (20-25 ºC) i humitat relatives adequades. Plaques solars (2,6 kWp) també subministren bona part de l’electricitat que necessita l’habitatge, i de franc.

L’habitatge és tot ell un exercici d’aïllament tèrmic, que s’assoleix amb una envolupant tèrmica ben aïllada i amb la instal·lació de finestres de doble o triple vidre amb transmitàncies tèrmiques molt baixes. Val a dir que els espais interiors estan equipats amb un sistema de monitoratge per analitzar el comportament energètic. Aquests mesuradors “permetran demostrar la viabilitat de la solució Passivhaus a la Mediterrània”, diu Wassouf.

Com no podia ser d’una altra manera, no es pot utilitzar qualsevol material. “S’han fet servir una gran varietat de solucions de materials d’impacte ecològic baix, com la llana d’ovella o el maó Ytong per fer l’aïllament tèrmic i difondre la viabilitat de tecnologies que contribueixen a la necessitat de descarbonitzar els nostres edificis.”

Cal recordar que el sector domèstic és actualment responsable del 20,4% del total d’emissions de CO2, molt per damunt del 7% d’emissions de la indústria, i a prop del rang màxim, el del transport, que suposa el 27,41%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.