Política

Regne Unit

Johnson resisteix malgrat les pressions

El primer ministre del Regne Unit es reuneix amb ministres partidaris i detractors a Downing Street

Fonts del seu entorn asseguren que vol “continuar lluitant” i considera que té prou suport per continuar

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, es nega a dimitir malgrat la pressió per part de membres del seu Gabinet i dels seus diputats, segons informen aquest dimecres mitjans britànics.

El líder conservador es reuneix aquest vespre al 10 de Downing Street –la seva residència i despatx oficial– amb els ministres del govern abans de decidir les seves pròximes passes, després que diversos càrrecs del seu executiu i del partit li han reclamat que marxi després de les dimissions en massa al gabinet britànic.

Però segons ha informat aquest vespre una font de l’executiu al canal Sky News, Johnson es manté “absolutament desafiant” i no té cap intenció de renunciar al càrrec. Segons aquesta font, el premier podria fer nous nomenaments avui mateix per substituir els més de 30 alts càrrecs del seu govern que han plegat.

La BBC informa que hi ha dos bàndols a Downing Street, la residència i despatx oficials del primer ministre. D’una banda, els ministres que fan costat a Johnson perquè continuï al capdavant de l’executiu. En aquest grup hi ha la titular de Cultura, Nadine Dorries.

A la seva sortida de Downing Street, Dorries ha assegurat que “Johnson vol continuar lluitant”. “Ell considera que té prou gent al voltant per continuar”, ha afegit, segons recull la BBC.

L’altre grup que s’ha reunit amb Johnson, més majoritari, el formen els ministres i dirigents conservadors que volen que plegui. En aquest grup hi ha el ministre per a Gal·les, Simon Hart; el de Transport, Grant Shapps, i Nadhim Zahawi, a qui el líder conservador va entregar ahir la cartera d’Economia en substitució del dimissionari Rishi Sunak.

També s’ha incorporat als qui demanen a Johnson que marxi la titular d’Interior, Priti Patel; la nova titular de Sanitat, Michelle Donelan, que ha substituït Sajid Javid, que va renunciar ahir, i l’encarregada de Comerç internacional, Anne-Marie Trevelyan. Així mateix, han demanat a Johnson que deixi Downing Street el titular de Cohesió territorial,Michael Gove; el ministre d’Empresa, Kwasi Kwarteng, i el responsable d’Irlanda del Nord, Brandon Lewis.

Es desconeix encara quina és la posició del ministre de Justícia i número dos del govern, Dominic Raab, i de la ministra d’Exteriors, Liz Truss, tots dos aliats estrets de Johnson i aquesta última presumptament amb aspiracions a succeir-lo.

El líder tory rep un a un els membres del seu gabinet i també s’ha vist amb el líder del grup de diputats sense cartera, Graham Brady, que li ha exposat el malestar a les seves files, segons el diari The Sun.

“Morir matant”
Segons diferents mitjans, Johnson ha rebutjat les peticions dels seus col·legues de gabinet perquè plegui, un cop ha perdut la confiança del partit. Segons aquestes informacions, Patel li hauria suggerit que acati la “postura aclaparadora” del grup parlamentari. De la seva banda, Shapps l’ha avisat que té poques opcions de guanyar una altra moció de censura interna i hauria de fixar un calendari que li permeti sortir amb els seus propis terminis.

No obstant, el primer ministre hauria rebutjat les crides a buscar una “sortida més digna” i ha indicat que lluitarà pel seu futur polític, cosa que podria desencadenar encara més dimissions.

Així, Johnson es debat entre les dues estratègies que li plantegen els seus ministres: organitzar la seva sortida o aguantar en el poder fins a l’últim moment, encara que dimiteixin més ministres. Segons diverses fonts, actualment es decanta més per “morir matant”.

El seu principal argument per aferrar-se al càrrec és que va guanyar un suport “colossal” de l’electorat en els comicis del 12 de desembre de 2019 i que “el responsable” és seguir complint el seu programa, segons ha dit avui a la comissió d’Enllaç de la Cambra dels Comuns.

Una font propera a Johnson ha revelat que aquest ha dit als seus companys que es produiria el “caos” si dimiteix i que el partit perdria les properes eleccions generals amb gairebé tota la seguretat.

Si no dimiteix pel seu compte, és possible que el Comitè 1922, presidit per Brady i que agrupa el grup parlamentari conservador, canviï les normes per forçar una nova moció de censura interna –que si perdés, l’obligaria a dimitir–, un cop celebri eleccions a la seva junta directiva a principis de la setmana que ve.

Johnson ja en va superar una el passat 6 de juny –amb un 41 % de diputats en contra- i les regles vigents n’impedeixen convocar una altra en dotze mesos.  En qualsevol cas, el primer ministre ha declarat a la comissió d’Enllaç que descarta convocar eleccions anticipades.

En les últimes 24 hores han dimitit dos ministres de l’executiu i 38 càrrecs ministerials, i almenys la meitat del grup parlamentari conservador li ha retirat el suport. Això suposa que Johnson pot tenir dificultats per omplir les vacants al govern, que es nodreix exclusivament de diputats, i per aprovar legislació al Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.