Política

Navarra

Tres policies municipals ferits en una protesta durant la processó de Sant Fermí a Pamplona

Alguns membres de la corporació han estat agredits quan arribaven a la catedral

L’alcalde responsabilitza dels fets l’esquerra abertzale i l’acusa d’haver “escalfat l’ambient”

Tres policies locals de Pamplona han resultat ferits en els incidents registrats aquest dijous a la tarda durant una protesta al final de la processó de Sant Fermí, en la que la corporació municipal ha estat increpada de camí cap a la catedral.

La junta de portaveus explica en una declaració sobre els fets que “la corporació, el capítol catedralici i la resta de la comitiva ha patit una agressió de caràcter feixista protagonitzada per l’esquerra abertzale a la pujada del carrer Curia”. “Només la valenta i professional actuació de la Policia Municipal, amb el suport d’agents d’altres localitats, ha evitat un autèntic linxament dels regidors de Navarra Suma i del Partit Socialista de Navarra i, especialment, de l’alcalde, objectiu prioritari dels agressors”, afegeix la nota. Segons l’escrit, els atacants estaven “perfectament organitzats”.

Els tres agents han resultat ferits de diferent consideració a la cara, al turmell i al nas, i un d’ells ha hagut de ser intervingut quirúrgicament.

La junta de portaveus del consistori ha “condemnat sense pal·liatius” l’agressió i ha manifestat el seu “agraïment” als agents que han participat en el dispositiu, així com el seu “suport i solidaritat amb els policies ferits”.

L’alcalde de Pamplona, Enrique Maya (Navarra Suma), ha assegurat en declaracions a l’agència Efe que “ha estat un atac molt preparat” i “molt organitzat”. Segons ell, des de la sortida de la missa en honor de Sant Fermí hi havia “un ambient estrany” i “insults permanents, sobretot cap a mi”. Maya ha afegit que quan han arribat al tram final de la processó, al carrer Curia, la situació ja era “insuportable”.

El batlle ha afirmat els agressors “esperaven uns regidors en concret per assetjar-los” i ha qualificat “feixisme” aquesta acció, que “supera tots els límits”. Segons ell, algunes persones tenien “odi a la cara” i ha estat “gairebé com un linxament”.

Maya ha denunciat que els responsables són de “l’entorn de Bildu” i ha acusat els abertzales d’haver “escalfat l’ambient”.


Condemna de tot el ventall polític
El president d’UPN, Javier Esparza, ha considerat “absolutament intolerables i impròpies d’una societat civilitzada i democràtica” les agressions d’avui a Pamplona i ha demanat al PSN i a la presidenta de Navarra, María Chivite, que “reflexionin sobre amb qui pacten i de qui reben el suport per governar”, perquè, segons ell, “són els que trenquen la convivència de manera sistemàtica a la nostra comunitat”.

Els socialistes han manifestat la seva “condemna rotunda” pels actes violents que ha patit la corporació i la Policia Municipal de Pamplona.

En un comunicat, la direcció del PSN-PSOE ha afirmat que “és repugnant que es tornin a embrutar les festes amb agressions, insults i altercats intolerables”. El partit “exigeix que es deixi de polititzar les festes” i demana “respecte” perquè les persones que exerceixen responsabilitats polítiques i públiques “ho facin amb llibertat i confiança”.

La presidenta del PP navarrès, Ana Beltrán, ha també ha expressat la seva “més enèrgica condemna” pel succés. Segons ella, aquest incident és “una mostra de la intolerància i barbàrie que es viu a Navarra”. “Avui els abertzales han tornat a mostrar la seva veritable cara”, ha afirmat.

El grup municipal d’EH Bildu a Pamplona ha lamentat els incidents al carrer Curia i ha subratllat que són unes “agressions que no es poden justificar de cap manera”.

En un comunicat, la coalició abertzale manifesta que “les agressions estan fora de lloc” i remarca que “una cosa és la crítica política i l’altra l’agressió”.

A més, expressa la seva “solidaritat amb totes les persones que han resultat ferides”, entre les quals cita “dos agents de la Policia Municipal i algun membre de la corporació”.

La coalició nacionalista Geroa Bai ha expressat el seu “rebuig i condemna per les agressions”. El grup municipal ha indicat que “tota crítica política és lícita”, però “sempre s’ha de realitzar de manera pacífica i respectuosa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.