Eines

Plans de reestructuració en la reforma de la llei concursal opinió

Una de les novetats més rellevants de la reforma consisteix en la introducció dels denominats “plans de reestructuració”, els quals es constitueixen com a instruments que possibiliten una actuació anterior a la prevista a l’actual llei concursal, de tal manera que la situació d’insolvència pot ser probable i no sols imminent o actual

Mal­grat que fa poc més de dos anys es va apro­var l’actual text refós de la llei con­cur­sal, actu­al­ment estem immer­sos en una modi­fi­cació de la nor­ma­tiva en aquesta matèria. A aquests efec­tes, cal tenir pre­sent que a finals del 2021 es va ini­ciar la tra­mi­tació del pro­jecte de reforma de l’indi­cat text refós, a fi i efecte de trans­po­sar la Direc­tiva (UE) 2019/1023 del Par­la­ment Euro­peu i del Con­sell, de 20 de juny del 2019, sobre marcs de rees­truc­tu­ració pre­ven­tiva, exo­ne­ració de deu­tes i inha­bi­li­ta­ci­ons, i sobre mesu­res per aug­men­tar l’eficiència dels pro­ce­di­ments de rees­truc­tu­ració, insolvència i exo­ne­ració de deu­tes. Des de lla­vors, un cop rea­lit­zats tots els tràmits par­la­men­ta­ris i legals que són d’apli­cació ara sols fal­tarà que un cop apro­vat pel ple del Congrés s’aprovi defi­ni­ti­va­ment pel Senat; la pre­visió és que es pro­du­eixi dins aquest mes de juliol, per tant, que entri en vigor dins del pro­per mes d’agost. En defi­ni­tiva, doncs, ens tro­bem davant d’una nova lega­li­tat que serà d’apli­cació de manera breu i immi­nent.

Val a dir que aquesta nova lega­li­tat, lluny de ser un ele­ment intrans­cen­dent, s’ha de tenir en compte per totes aque­lles empre­ses que actu­al­ment estan immer­ses en una difícil situ­ació finan­cera i que estan nego­ci­ant amb els seus cre­di­tors el refi­nançament del seu deute, atès que les pre­vi­si­ons de la reforma que s’aca­barà apro­vant dife­rei­xen, en diver­sos aspec­tes, del règim de refi­nançament pre­vist a l’actual text refós. És per aquest motiu que aquests deu­tors es poden tro­bar en una clara situ­ació d’incer­tesa en estar a cavall entre dos nor­ma­ti­ves con­cur­sals que, depe­nent de quina sigui final­ment d’apli­cació, poden com­por­tar l’èxit i via­bi­li­tat o no de la seva pro­posta de refi­nançament i rees­truc­tu­ració del deute.

A aquests efec­tes, una de les nove­tats més relle­vants de la reforma con­sis­teix en la intro­ducció dels deno­mi­nats “plans de rees­truc­tu­ració”, els quals es cons­ti­tu­ei­xen com a ins­tru­ments que pos­si­bi­li­ten una actu­ació ante­rior a la pre­vista a l’actual llei con­cur­sal, de tal manera que la situ­ació d’insolvència pot ser pro­ba­ble i no sols immi­nent o actual. Tan­ma­teix, es deixa als interes­sats que deci­dei­xin quin és l’abast del pas­siu que volen afec­tar. En aquest sen­tit, quan es for­muli el pla serà molt impor­tant deter­mi­nar el seu “perímetre d’afec­tació”, inclo­ent-hi tots els crèdits que es vol que que­din afec­tats, els quals hau­ran de ser objecte de votació inde­pen­dent per cada una de les clas­ses que es for­min. Quant a la seva homo­lo­gació, caldrà que una majo­ria sim­ple de les clas­ses hagi resul­tat favo­ra­ble, sem­pre que almenys una d’elles sigui de la classe de crèdits que dins d’un con­curs hagues­sin estat qua­li­fi­cats com a crèdits amb pri­vi­legi espe­cial o gene­ral. Amb aquesta homo­lo­gació es pre­veu la pos­si­bi­li­tat que el pla arros­se­gui no sols cre­di­tors dins d’una mateixa classe –arros­se­ga­ment intra­classe–, sinó que inclús arros­se­gui clas­ses sen­ce­res de cre­di­tors dis­si­dents –arros­se­ga­ment inter­clas­ses. Tal com dis­posa el mateix preàmbul de la llei de reforma, és el que en ter­mi­no­lo­gia anglo­sa­xona es coneix com a cram­down o cross class cram­down.

En defi­ni­tiva, vist tot el que s’ha expo­sat, caldrà que els deu­tors que actu­al­ment estan en una situ­ació finan­cera difícil o que ja estan nego­ci­ant una rees­truc­tu­ració del seu deute, tin­guin en compte el dife­rent règim pre­vist entre les dues lega­li­tats. A aquests efec­tes, caldrà tenir molt en compte el que pre­ve­uen les dis­po­si­ci­ons tran­sitòries de la reforma que s’està a punt d’apro­var. Sigui com sigui, caldrà fer-ne un segui­ment fins a la seva apro­vació defi­ni­tiva, moment en què veu­rem l’abast exacte d’aquesta reforma con­cur­sal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.