Cotxe net mentre treballes
Plazy es desplaça allà on tinguis el cotxe aparcat per netejar-te’l
Ens hem acostumat que ens portin la roba, els llibres o el menjar a casa i ara també podem fer que ens netegin el cotxe sense moure’ns del sofà, mentre som al gimnàs o a la feina. L’start-up Plazy, creada per Davide Brea a Sabadell, ho fa possible. L’emprenedor ha engegat una firma de rentat de cotxes a domicili, a partir d’un sistema de rentat en sec i amb una plataforma tecnològica pròpia que fa servir algoritmes de predicció i de calcul de rutes. La tecnologia permet oferir un preu de mercat i un servei digitalitzat per als usuaris.
Anar a rentar el cotxe és una acció quotidiana que, tot sigui dit, fa mandra, i Plazy (el mateix nom fa un joc de paraules amb lazy, ‘mandrós’ en anglès) allibera d’aquesta càrrega els mandrosos o aquells que volen un cotxe sempre impecable.
Plazy fa neteja en sec, de manera que no genera residus i, a més, optimitza els recursos hídrics i minimitza les emissions. De fet, han aconseguit estalviar un consum d’aigua d’entre 100 i 150 litres en cada rentat i, a més, com que els usuaris no han de moure el cotxe per traslladar-lo al túnel de rentat, redueixen el consum de carburant. “La flota de vehicles amb què es mouen els nostres empleats és completament elèctrica i, per tant, tampoc generem emissions en els desplaçaments als domicilis”, diu el fundador i CEO de Plazy.
El sistema tecnològic de Plazy també està dissenyat sota el criteri del mínim esforç, ja que amb només tres clics es pot contractar el servei per un preu mitjà de 35 euros de neteja interior i exterior o subscriure’s a un servei regular.
David Brea treballava en el negoci digital d’una multinacional farmacèutica, però tenia inquietud per emprendre un projecte empresarial propi i que alhora ajudés a protegir el medi ambient, i amb Plazy es compleixen les seves dues aspiracions.
El negoci el va començar a madurar abans de la pandèmia, amb la idea de llançar-lo al mercat justament el març del 2020, però amb l’aturada global va acabar iniciant l’activitat quatre mesos després. “Durant aquell estiu vaig estar testant el sistema operatiu per optimitzar-lo al màxim. Feia els rentats durant el meu temps lliure i analitzava cada moviment, i van començar a arribar les peticions de servei i, a més, amb certa recurrència. El sistema estava en marxa”, explica Brea. Van començar a operar a Sabadell, (on resideix el fundador i on ha establert la seu de Plazy) amb els seus estalvis i els de quatre amics. Després de Sabadell, va entrar a Terrassa, Barcelona i Sant Cugat, i va tancar el 2021 amb una facturació de 45.000 euros i un equip de cinc persones dedicades a la gestió. Enguany espera arribar als 300.000 euros de facturació i ampliar l’equip d’operaris de rentat (plaziers, com els anomenen internament), que funcionen de manera autònoma, tot i que amb un contracte laboral en règim general de la Seguretat Social. “Nosaltres no creiem en el model de Glovo”, diu.
Les seves previsions de creixement són exponencials. De fet, planegen ampliar la presència en grans ciutats de l’Estat i d’Europa i facturar 9 milions d’euros en tres anys.