Societat

La desforestació torna a batre rècords a l’Amazònia brasilera

La devastació de la selva s’ha disparat des de l’arribada del president Bolsonaro

El mandatari defensa l’explotació dels recursos naturals

Entre el gener i el junys’han perdut 3.987 quilòmetres quadrats de vegetació

L’Amazònia brasilera va batre un rècord de desforestació el primer semestre de l’any, segons dades oficials divulgades aquest divendres, una problemàtica que segueix creixent amb el govern del president Jair Bolsonaro, acusat de no exercir controls sobre les activitats il·lícites que acaben amb la selva.

Entre el gener i el juny la selva tropical més extensa del planeta va perdre 3.987 quilòmetres de vegetació, un 10,6 % més que el mateix període del 2021, i una àrea equivalent a 483 pistes de futbol, segons les dades divulgades per l’Institut Nacional de Pesquises Espacials (Inpe).

Només al juny van ser destruïts 1.120 quilòmetres quadrats de vegetació nativa en aquesta regió del país. El sisè mes de l’any també va batre un rècord en devastació el 2022 i la xifra és un 130% més alta que la reportada el mateix mes del 2018, abans que el líder ultradretà arribés al poder.

Les dades corresponen al Sistema de Detecció de Desforestació de l’Amazònia Legal a Temps Reial (Deter) que, amb base en imatges satel·litàries, ofereix alertes anticipades sobre les àrees que estan sent desforestades a l’Amazònia.

D’acord amb l’Observatori del Clima, xarxa que agrupa més de 70 organitzacions defensores del medi ambient, les dades registrades fins ara indiquen que la taxa de desforestació el 2022 sobrepassarà novament els 10.000 quilòmetres quadrats, una xifra que no es reportava des del 2008 i que es va tornar a veure amb l’arribada del líder ultradretà a la prefectura d’estat al Brasil.

El mandatari brasiler defensa l’explotació dels recursos naturals de l’Amazònia, fins i tot en reserves indígenes on és prohibit per llei.

Des que Bolsonaro va arribar al poder, l’1 de gener del 2019, els índexs de devastació a la selva han augmentat un 73% fins als 13.038 quilòmetres quadrats l’any passat.

La situació es deu en gran part al fet que l’Amazònia brasilera concentra el 72% de l’extracció minera del Brasil -la majoria il·legal- i també és focus de criminals que arrasen amb els arbres nadius ja que el 99% de la fusta comercialitzada pel país és extreta il·legalment en aquesta regió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.