Política

Maten l’exlíder japonès Shinzo Abe

Disparen contra l’antic primer ministre nipó quan feia un míting electoral al carrer a la ciutat de Nara

La policia ha detingut un home com a presumpte autor de l’atac

El magnicidi commociona el Japó i la comunitat internacional

L’exprimer ministre japonès Shinzo Abe va morir ahir a l’hospital poques hores després d’haver estat tirotejat mentre feia un míting de campanya a la ciutat de Nara, al centre del país, molt a prop d’Osaka i Kyoto. El seu assassinat va generar una gran commoció al Japó, un dels països més segurs del món amb algunes de les lleis més estrictes sobre el control d’armes del planeta. L’autor de l’assassinat d’Abe, que estava fent un míting al carrer per a les eleccions a la cambra alta del Parlament nipó d’aquest cap de setmana, va acostar-se per l’esquena a l’exmandatari i va disparar-li dos trets a més de tres metres de distància amb un artefacte casolà. La primera bala no va impactar en l’antic premier, que es va girar per veure què passava i, en aquest moment, va ser quan un segon projectil va impactar-li el pit i el coll.

Tot i l’escassa presència de cossos de seguretat, diversos membres de la policia van capturar immediatament l’autor del crim, un home de 41 anys a l’atur i exmembre del cos de marina de les forces d’autodefensa del Japó, l’exèrcit del país. El detingut, Yamagami Tetsuya, hauria assegurat en el moment de la detenció que estava insatisfet amb Abe i que sentia odi cap a un determinat grup, al qual creia que aquest estava vinculat.

Per la seva banda, Abe va ser atès immediatament pels assistents i va ser traslladat d’urgència en helicòpter a l’hospital de la Universitat Mèdica de Nara. Tot i els esforços de l’equip mèdic de l’hospital, que va estar intentant reanimar l’aturada cardiorespiratòria de l’exprimer ministre, pocs minuts després de les cinc de la tarda es va declarar la seva mort. Ben entrada la tarda, la televisió pública japonesa NHK va emetre l’operació, en la qual es va poder veure un nombrós grup de policies amb cascos, armilles antibales i escuts protectors entrant en un edifici identificat per la cadena com la casa del detingut. En l’escorcoll, la policia va trobar objectes similars a l’artefacte que va usar per cometre el magnicidi i diversa documentació. La policia no va voler revelar cap detall de l’operació i va confirmar que investigaran si Tetsuya va actuar sol o hi pot haver altres sospitosos.

El país del sol ixent és un dels estats on les restriccions a la tinença d’armes són més estrictes: els particulars tenen totalment prohibit tenir pistoles i només els caçadors amb llicència poden disposar d’una escopeta després de complicats procediments administratius, assistir a classes, passar un examen, una avaluació de salut mental i la verificació d’antecedents penals.

Els tirotejos al Japó fa dècades que formen part del passat i solien estar protagonitzats, especialment, per membres del crim organitzat –coneguts com la Yakuza– que empraven armes il·legals. Un dels últims assassinats, que va provocar un enduriment estricte de la normativa sobre armes, va ser l’assassinat de l’alcalde de Nagasaki el 2007 per un d’aquests membres mafiosos. I cal remuntar-se a l’època del Japó imperial anterior a la Segona Guerra Mundial, el 1936, per veure l’assassinat d’un exprimer ministre.

Els japonesos han viscut una nit de dol després que un impensable magnicidi a l’estil del de J.F. Kennedy hagi passat al seu país.

Una llarga llista

L’assassinat de Shinzo Abe se suma a una llarga llista de crims de finalitat política al llarg de la història recent.

Mahatma Gandhi

Símbol de la no-violència, va ser assassinat a trets per un extremista hindú el 1948.

Inejiro Asanuma

Líder del Partit Socialista nipó, mor apunyalat el 1960 per un jove d’extrema dreta durant un debat televisiu.

John. F. Kennedy

El 35è president dels EUA va ser assassinat el novembre del 1963 a Dallas.

Martin Luther King

Activista pels drets humans, va ser assassinat l’abril del 1968 a Memphis per un supremacista blanc.

Yitzhak Rabin

El primer ministre israelià va ser mort per un extremista jueu el 1995 quan assistia a un acte a favor dels Acords d’Oslo.

Olof Palme

El socialdemòcrata suec va ser assassinat el 1986 en sortir d’un cinema a Estocolm.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.