Política

Cop contra els karakalpaks

Milers de persones van sortir al carrer contra la voluntat del líder uzbek d’eliminar el dret a l’autodeterminació del Karakalpakistan

L’Uzbekistan va incloure la regió al seu estat prometent-li un referèndum que mai es va fer

A les ter­res àrides del Karakal­pakis­tan encara hi corre la ran­cor cap al poder cen­tral. Aquesta regió de l’oest de l’Uzbekis­tan, enorme en ter­ri­tori i minsa en població, no oblida les men­ti­des històriques del govern uzbek, situat a Taixkent. Ara, l’intent defi­ni­tiu de fer des­a­parèixer els drets polítics i cul­tu­rals d’aquesta mino­ria s’ha tro­bat amb l’opo­sició del car­rer.

Sota l’actual Cons­ti­tució de l’Uzbekis­tan, la regió de Karakal­pakis­tan està des­crita com una república sobi­rana que té el dret de sepa­rar-se de la resta de l’estat a través d’un referèndum. Quan el pri­mer minis­tre uzbek, Shavkat Mir­ziyoyev, va pre­sen­tar a prin­ci­pis d’aquest mes una esmena a la Cons­ti­tució per eli­mi­nar el dret d’aquesta regió a l’auto­de­ter­mi­nació, la violència es va des­fer­mar. La duresa de les for­ces de segu­re­tat con­tra la mul­ti­tud que va pren­dre els car­rers de la ciu­tat de Nukus, capi­tal de la regió rebel, va pro­vo­car –segons les matei­xes auto­ri­tats uzbekes– almenys divuit per­so­nes mor­tes, 243 de feri­des i 516 de detin­gu­des. L’atac con­tra els mani­fes­tants, segons reco­neix l’estat, va incloure bom­bes de fum i gas lacri­mo­gen. Múlti­ples tes­ti­mo­nis asse­gu­ren que la poli­cia dei­xava caure les gra­na­des des de drons que sobre­vo­la­ven les pro­tes­tes.

La crisi que va des­fer­mar l’actu­ació poli­cial va dur Mir­ziyoyev a fer marxa enrere en l’esmena cons­ti­tu­ci­o­nal, però no en la repressió. Taixkent va tallar l’accés a inter­net, fent que fos impos­si­ble saber què pas­sava a Nukus, i va decla­rar un estat d’emergència que s’allar­ga­ria durant un mes. Mir­ziyoyev i el seu equip de premsa van decla­rar que aques­tes mesu­res pre­te­nien “garan­tir la segu­re­tat dels ciu­ta­dans, pro­te­gir els seus drets i res­ta­blir la llei i l’ordre”. Des d’ales­ho­res, la poli­cia i l’exèrcit patru­llen Nukus, on la infor­mació cir­cula amb difi­cul­tat.

“Les auto­ri­tats hau­rien d’esbri­nar què ha pas­sat a Nukus, obrir una inves­ti­gació inde­pen­dent i asse­gu­rar-se que els res­pon­sa­bles siguin jut­jats en tri­bu­nals jus­tos”, diu Marie Strut­hers, direc­tora d’Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal a l’est d’Europa i el cen­tre d’Àsia.

El sag­nant epi­sodi és només l’últim d’una llarga saga d’esde­ve­ni­ments que miren de mar­gi­nar els karal­paks, ciu­ta­dans d’una ètnia dife­rent a la majo­ritària a l’Uzbekis­tan. Repre­sen­ten un 40% del total de la població del país i la mei­tat de la del Karakal­pakis­tan.

El desem­bre del 1990, el Par­la­ment d’aquest ter­ri­tori va decla­rar la seva sobi­ra­nia, que mai va aca­bar d’exer­cir-se. Quan l’Uzbekis­tan va incloure el ter­ri­tori al seu estat, el 1993, va asse­gu­rar que la regió tin­dria vint anys després l’opor­tu­ni­tat de votar si volia con­ti­nuar sent-ne part o si volia sepa­rar-se’n. Però aque­lla votació mai es va fer.

Al Karakal­pakis­tan hi ha reser­ves de petroli i de gas i els karakal­paks sen­ten que no se’n bene­fi­cien. El 2014, inde­pen­den­tis­tes karakal­paks des de dins del ter­ri­tori i des de la diàspora –el Kazakhs­tan és qui més n’acull– van cri­dar al boi­cot perquè el Banc Mun­dial aturés inver­si­ons a la regió, que hau­rien bene­fi­ciat interes­sos econòmics de Taixkent. La cam­pa­nya denun­ci­ava el tan­ca­ment d’indústries al ter­ri­tori, la difi­cul­tat de man­te­nir la cul­tura i la llen­gua pròpies o fins i tot la supo­sada cam­pa­nya d’este­ri­lit­zació que les auto­ri­tats uzbekes hau­rien llançat con­tra dones karakal­paks, en un supo­sat intent de reduir-ne la demo­gra­fia.

La tímida ober­tura que Mir­ziyoyev va enge­gar el 2016, quan va aga­far el relleu després de la mort d’Islam Karímov, al poder durant 27 anys, no ha estat prou perquè l’Uzbekis­tan deixi de ser vist com una de les repúbli­ques exsoviètiques més repres­so­res. Men­tre els escas­sos dos mili­ons d’habi­tants del Karakal­pakis­tan –d’un total de 32 a tot l’Uzbekis­tan– que­den reclo­sos a un ter­ri­tori afec­tat per des­as­tres medi­am­bi­en­tals, com ara la sali­nit­zació del ter­ri­tori cau­sada per la des­se­cació del mar Aral, creix el temor que esclati un con­flicte ètnic entre els ciu­ta­dans uzbeks i els karakal­paks.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.