Política

Alemanya tem que el tall de gas rus sigui permanent

Moscou interromp durant deu dies el subministrament a través del Nord Stream 1 per fer feines de manteniment i Berlín es prepara per al pitjor

El gegant Gazprom redueix també l’enviament a Itàlia i Àustria

Alemanya tremola. El subministrament de gas natural rus a Alemanya a través del gasoducte Nord Stream 1, al mar Bàltic, es va interrompre ahir per un període de deu dies per treballs de manteniment. El gas va deixar de fluir a les sis del matí i està previst que el servei es reprengui a primera hora del matí del 21 de juliol, però el govern alemany tem que no sigui així. Les autoritats de Berlín temen que el tall sigui definitiu.

L’executiu de coalició liderat pel canceller socialdemòcrata Olaf Scholz no va voler especular què passarà després del 21 de juliol, però sí que va reconèixer que la situació és “tensa i molt seriosa”. “És difícil dir si el gasoducte Nord Stream 1 tornarà a funcionar després dels treballs de manteniment”, va dir el ministre alemany d’Economia i Clima, el verd Robert Habeck. “L’hivern serà crític i ens hem de preparar tan bé com puguem”, va afegir el ministre, que va admetre que Alemanya s’havia tornat “massa dependent de Rússia”.

Des del 23 de juny passat, a Alemanya hi ha en vigor el nivell d’alerta del pla d’emergència, declarat aleshores davant una reducció del subministrament de gas procedent de Rússia i els elevats preus.

El 30 de març, el govern havia declarat la fase d’alerta precoç, el primer dels tres nivells del pla d’emergència del gas, com a mesura preventiva aleshores davant una possible escalada i un tancament del subministrament per part de Rússia. A la fase d’alerta precoç, la segueixen el nivell d’alerta –vigent en l’actualitat– i el nivell d’emergència, tot i que la portaveu d’Economia del govern alemany, Susanne Ungrad, va assenyalar que un cop finalitzades les feines de manteniment del Nord Stream 1, el gas rus “hauria de fluir de manera regular, sigui en la quantitat que sigui”. No obstant això, la portaveu va admetre que en aquest sentit els arriben “senyals molt diferents” de Rússia. De la mateixa manera unes hores abans el president de l’Agència Federal de Xarxes, l’autoritat reguladora alemanya, va afirmar, en declaracions a la televisió pública ZDF: “Per ser sincers, ningú sap què passarà.”

El gegant gasista rus Gazprom havia esgrimit problemes amb les revisions tècniques de les turbines de l’empresa alemanya Siemens que s’utilitzen a les estacions de bombament quan va anunciar el juny passat dues reduccions consecutives de subministrament de gas a través del Nord Stream 1, primer una d’un 40% i després una altra d’addicional del 33%.

Incertesa

El Canadà va accedir el cap de setmana passat a enviar a Alemanya una turbina que estava en reparació per no haver d’entregar-la directament a Gazprom i no violar així les sancions imposades a Moscou. Però ningú sap si finalitzats els treballs de manteniment Moscou tornarà a obrir l’aixeta del gas. El temor que el gas rus no torni a fluir es fonamenta també en els darrers moviments de Moscou, que ahir va reduir també l’enviament de gas a Itàlia i a Àustria. Gazprom va anunciar ahir una reducció d’un terç de les entregues de gas a Itàlia, segons va informar la italiana Eni, hores després que la companyia energètica russa hagués tallat el flux a Alemanya per obres de manteniment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.