Població mundial
El món arribarà aquest any als 8.000 milions d’habitants, segons l’ONU
L’Índia superarà l’any vinent la Xina com a país més poblat del planeta
La Covid-19 redueix l’esperança de vida en gairebé dos anys
El món assolirà aquest 2022 els 8.000 milions d’habitants el proper mes de novembre, segons les estimacions presentades avui per l’Organització de les Nacions Unides (ONU). A més, preveu que l’any vinent l’Índia superi a la Xina com el país més poblat del planeta.
L’últim informe de Perspectives de Població Mundial de l’ONU augura que l’habitant número 8.000 milions naixerà el proper 15 de novembre.
“Aquesta és una ocasió per a celebrar la nostra diversitat, reconèixer la nostra humanitat comuna i meravellar-nos davant els avanços en salut que han allargat les vides i reduït dràsticament les taxes de mortalitat materna i infantil”, ha assenyalat en un comunicat el secretari general de l’ONU, António Guterres.
La fita arribarà en un moment en el qual la població global està creixent al ritme més lent des de 1950. De fet, el creixement demogràfic es concentra sobretot en un grapat de països.
Segons Nacions Unides, més de la meitat de l’increment de població que s’espera fins al 2050 es registrarà només en de vuit països: la República Democràtica del Congo, Egipte, Etiòpia, l’Índia, Nigèria, el Pakistan, Filipines i Tanzània.
Al ritme actual, l’ONU calcula que el món tindrà uns 8.500 milions d’habitants el 2030 i uns 9.700 milions el 2050.
L’organització calcula que durant la dècada de 2080 la població mundial serà d’uns 10.400 milions de persones i que aquest nivell es mantindrà almenys fins al 2100.
La taxa de fertilitat s’ha reduït de forma molt important en les últimes dècades en un gran nombre de països. Actualment, dos terços de la població global viuen en zones on la mitjana està per sota de 2,1 naixements per dona, la xifra aproximada que es requereix perquè el nombre d’habitants es mantingui estable en llocs amb baixa mortalitat.
De fet, s’espera que entre 2022 i 2050 la població de 61 països o àrees es reduirà almenys un 1% per la baixa natalitat i, en alguns casos, l’alta emigració.
L’Índia, a punt de superar la Xina
A partir de 2023 l’Índia serà el país més poblat del món i superarà finalment a la Xina, tal com apunten les projeccions des de fa anys.
Els dos gegants asiàtics tenen cadascun més de 1.400 milions d’habitants i són, amb molta diferència, les principals potències en termes demogràfics.
Estats Units d’Amèrica és el tercer país amb més habitants del món, amb uns 337 milions, seguit d’Indonèsia (275 milions), el Pakistan (234 milions) i Nigèria (216 milions).
El país africà experimentarà un vertiginós creixement demogràfic en les pròximes dècades i l’ONU calcula que cap al 2050 tindrà uns 375 milions d’habitants, una xifra similar a la que espera per als EUA. En 1990, Nigèria era únicament el desè país més poblat del món, amb uns 94 milions d’habitants.
L’informe de Nacions Unides analitza també l’important impacte que ha tingut la pandèmia de Covid-19 en la població mundial.
Segons el document, l’esperança de vida global s’ha reduït el 2021 fins als 71 anys, després d’haver arribat el 2019 a la xifra de 72,8 anys, que suposava una millora de gairebé 9 anys des de 1990.
L’estudi apunta que en alguns països les successives onades del coronavirus poden haver reduït el nombre d’embarassos i naixements.