Salut

Salut no prendrà mesures amb el pic de la setena onada ja a tocar

Argimon fixa en 150 malalts greus –el triple dels que hi ha ara– el llindar per plantejar restriccions que frenin el virus

La setena onada de la covid està tocant sostre a Catalunya, però no hi ha la previsió que baixi de manera precipitada. La transmissió comunitària és elevadíssima i, per tant, els positius propers són a l’ordre del dia (hi ha estudis que assenyalen que la meitat de la població del país ja s’ha contagiat amb la variant òmicron). Mirant endavant, els models amb què treballa el Departament de Salut apunten a una estabilització dels contagis en aquest estadi, de manera que la corba dibuixarà una altiplà durant els pròxims dies abans no comenci un descens que encara no se sap com serà.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va confirmar ahir que Catalunya “està arribant al pic de la setena onada” i, malgrat l’elevat nombre de casos, descarta recuperar restriccions com ara tornar a generalitzar l’ús de la mascareta als interiors. “La vida s’ha de normalitzar”, afirma. El conseller considera que en aquesta nova etapa l’indicador que determina si cal reaccionar a l’expansió de la covid és únicament el nombre de pacients a l’UCI i no hi veu motiu d’alarma: ara mateix es manté al voltant dels 50 crítics per covid, la tercera part del llindar a partir del qual consideraria necessari replantejar la situació: 150 malalts greus.

Des que dimecres es va posar en marxa la nova via per demanar la baixa automàtica per símptomes de covid, gairebé 5.000 persones ho han fet. Això representa el 15% del total de baixes al país. “No veiem que es dispari per la possible picaresca ni que la gent se n’aprofiti”, confirmava Argimon a Catalunya Ràdio. Això ha rebaixat un punt la pressió sobre el sistema de primària.

Camí de l’alcaldia?

El conseller també es va referir als rumors que el situen com a possible candidat de Junts a l’alcaldia de Barcelona. “Ningú ha parlat d’això amb mi. Procuro fer pocs plans i els faig d’allò que és competència meva”, va dir.

L’EMA també recomana revacunar els més grans de 60

L’Agència Europea de Medicaments (EMA) i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) van emetre ahir un comunicat conjunt en què recomanen a les institucions sanitàries europees administrar, com més aviat millor, la quarta dosi de la vacuna per a la covid als més grans de 60 anys i a les persones vulnerables, com ara els immunodeprimits. Els seus experts consideren que l’increment de contagis i ingressos generalitzats al continent suposa un risc que un nou reforç del vaccí minimitzaria ara, sense que això evités que de cara a la tardor es pogués administrar una nova dosi de reforç ja adaptada a les noves variants si fos necessari.

Aquesta recomanació va en el mateix sentit que la petició que la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va enviar fa unes setmanes al Ministeri de Sanitat, però tot i procedir ara d’organismes internacionalment acceptats, és probable que tampoc no tingui gaire recorregut immediat. A l’abril l’EMA i l’ECDC ja van proposar una quarta dosi per als més grans de 80 anys i l’Estat encara no s’hi ha posat (preveu fer-ho a la tardor).

Els experts europeus no consideren necessari posar ja una quarta dosi als treballadors sanitaris o a les persones que treballen en geriàtrics o amb gent gran, perquè, de moment, les vacunes actuals “només ofereixen beneficis limitats” i a la tardor n’haurien d’arribar de noves i més eficaces. A partir de llavors, i abans no arribi el fred, aquestes organitzacions sí que recomanen fer una altra campanya de vacunació massiva oberta a tota la població, vigilant que hagin passat un mínim de quatre mesos des de l’última administració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.