Economia

Unió Europea

L’euro assoleix la paritat amb el dòlar per primera vegada en 20 anys

La divisa europea es troba a nivells de 2002 després de la pujada de tipus d'interès de la Reserva Federal

Brussel·les preveu apujar els tipus d’interès de l'euro el pròxim 21 de juliol

L’euro s’ha devaluat fins assolir la paritat amb el dòlar aquest dimarts.

A les 11.46 l’euro ha caigut fins a un tipus de canvi d’1 a 1 amb el dòlar després de retrocedir un 0,4 % respecte al tancament d’ahir i un 12,05 % des de principis d’any. No obstant, ha aconseguit recuperar algunes posicions ràpidament, per la qual cosa la moneda única no s’ha arribat a pagar per sota d’un dòlar. La divisa europea ha arribat al seu valor mínim en 20 anys, des del 15 de juliol de 2002

L’euro es debilita cada vegada més pel temor dels inversors a una recessió a l’eurozona i el context inflacionista impulsat per la guerra a Ucraïna. La preocupació per un agreujament de la crisi energètica ha augmentat després que Moscou paralitzes l’activitat del gasoducte Nord Stream 1 per tasques de manteniment el passat dilluns. A més, les tensions internes dins la zona de l’euro debiliten encara més la seva cotització.

La caiguda de l’euro també ha estat impulsada per les pujades de tipus d’interès del dòlar fins a l’1,75% per part de la Reserva Federal nord-americana. Segons els experts, aquesta decisió ha enfortit el dòlar i ha afavorit que els inversors es refugiïn en la moneda nord-americana.

El Banc Central Europeu (BCE) preveu realitzar la primera pujada de tipus d’interès de l’euro en 11 anys el pròxim 21 de juliol.

La moneda japonesa, el Ien, també es devalua davant el dòlar i es canvia a 137 a 1, un nivell que no es veia des del setembre de 1998.