Societat

societat

Barcelona vol limitar amb “urgència” els creuers

Segons un informe l’Ajuntament diu que és “insostenible” des del punt de vista ambiental i turístic

El govern muni­ci­pal de Bar­ce­lona aposta per pren­dre “mesu­res con­cre­tes i urgents per limi­tar” l’arri­bada de cre­uers a la ciu­tat, ja que con­si­dera que el crei­xe­ment pre­vist és “insos­te­ni­ble” des del punt de vista ambi­en­tal i turístic. Basant-se en un informe d’exter­na­li­tats, la tinenta d’alcal­dia Janet Sanz ha expli­cat que igual que s’ha regu­lat el nom­bre d’hotels o apar­ta­ments turístics, també s’ha de poder fer amb els cre­ue­ris­tes, que el 2019 van superar els 3 mili­ons. En aquest sen­tit, ha posat com a refe­rent el Govern Balear, que ha limi­tat els cre­uers a Palma. L’informe alerta que els cre­ue­ris­tes con­ta­mi­nen de mit­jana el doble que els ciu­ta­dans de Bar­ce­lona i el port emet tanta pol·lució com la resta de la ciu­tat sen­cera.

El con­sis­tori ha ela­bo­rat un pri­mer Informe d’Exter­na­li­tats del trànsit de vai­xells al Port de Bar­ce­lona, que ja ha fet arri­bar a la resta d’admi­nis­tra­ci­ons, però encara no con­creta les pro­pos­tes. L’informe ava­lua les exter­na­li­tats de l’acti­vi­tat cre­ue­rista a nivell econòmic, social, cul­tu­ral i ambi­en­tal. Sanz ha dit que “l’actual ritme de crei­xe­ment és insos­te­ni­ble” i cal “posar fi a la barra lliure dels cre­uers” perquè supo­sen un “turisme extrac­ti­vista que expulsa els veïns dels bar­ris i vul­nera el dret a l’habi­tatge”.

Un crei­xe­ment a l’alça

El de Bar­ce­lona és el pri­mer port de cre­uers del Medi­ter­rani: dis­posa de 91 línies regu­lars que con­nec­ten de manera directa la ciu­tat de Bar­ce­lona amb 198 ports de tot el món. L’acti­vi­tat de cre­uers al Port de Bar­ce­lona segueix un patró de crei­xe­ment con­ti­nuat en el nom­bre de pas­sat­gers, ini­ciat el 1992, esta­bi­lit­zat del 2010 al 2017 i crei­xent fins el 2019. Des del 2015, el nom­bre de pas­sat­gers ha anat aug­men­tant al ritme d’un 7% anual de mit­jana, fins que al 2019 es va arri­bar a un màxim històric de 3,1 mili­ons de cre­ue­ris­tes. L’acti­vi­tat de cre­uers es con­cen­tra bàsica­ment d’abril a octu­bre, uns mesos on es poden arri­bar a con­cen­trar uns 400.000 cre­ue­ris­tes men­su­als. En la con­si­de­rada tem­po­rada alta, d’abril a octu­bre, es con­cen­tren el 80% dels pas­sat­gers. El nom­bre de cre­uers és simi­lar els últims anys, però el número de cre­ue­ris­tes creix perquè cada cop els vai­xells són més grans.

A més, a par­tir de la crisi sanitària, la moda­li­tat de trànsit, és a dir, cre­uers que fan una estada de poques hores a la ciu­tat, és la pre­do­mi­nant, amb un 62,8% del total el 2021. El 2019 els pas­sat­gers en trànsit eren el 44%.

Sense una regu­lació i limi­tació, les dades d’evo­lució indi­quen un crei­xe­ment esti­mat pels pro­pers anys que podria arri­bar a 3,5 mili­ons de pas­sat­gers i gai­rebé 900 cre­uers anu­als cap a l’any 2030. Cal tenir pre­sent que ja actu­al­ment, més de 50 cops l’any, poden arri­bar en un sol dia més de 15.000 cre­ue­ris­tes, una xifra que el propi port marca com a “dia ver­mell”, amb pics que poden arri­bar a més de 25.000 pas­sat­gers en un sol dia. El 40% dels dies es van superar els 10.000 pas­sat­gers.

La fre­nada de la covid

La pandèmia va atu­rar del tot el trànsit de cre­uers, però ni el Bre­xit, ni la guerra d’Ucraïna ni l’enca­ri­ment dels car­bu­rants fre­na­ran la recu­pe­ració de cre­ue­ris­tes, segons les pre­vi­si­ons.

Un informe de la UB del 2016 deia que l’acti­vi­tat dels cre­uers gene­rava 790 mili­ons d’euros anu­als d’impacte. Les des­pe­ses dels pas­sat­gers en trànsit és d’uns 50 euros dia­ris, men­tre els que ini­cien o aca­ben el cre­uer a la capi­tal cata­lana gas­ten uns 230 euros dia­ris de mit­jana. Amb dades del 2014, el 18,5% dels pas­sat­gers no visi­ta­ven Bar­ce­lona, el 24% dor­mien a la ciu­tat abans o després d’embar­car i prop del 58% només la visi­ta­ven. Gene­ren uns 9.000 llocs de tre­ball, dels quals 6.800 a Bar­ce­lona.

Aquests cre­ue­ris­tes de visita són els que Sanz ha qua­li­fi­cat de “parc temàtic”, que gene­ren “efec­tes pro­blemàtics, apor­ten poc valor afe­git i des­tru­ei­xen el comerç local”. Tot i així, asse­gura que “el pro­blema és de quan­ti­tat, no de qua­li­tat”, i que “la barra lliure s’ha d’aca­bar”.

Dades ofi­ci­als

L’impacte ambi­en­tal està basat en un estudi del 2017, però l’Ajun­ta­ment reclama al port un exer­cici de trans­parència i que com­par­teixi les dades ambi­en­tals. Així, s’ha de cal­cu­lar més acu­ra­da­ment la pro­ducció d’aigües negres, gri­ses i oli­o­ses, els resi­dus sòlids i peri­llo­sos, els gasos d’efecte hiver­na­cle, els con­ta­mi­nants atmosfèrics i els impac­tes deri­vats de l’ampli­ació o satu­ració de les infra­es­truc­tu­res portuàries i els gene­rats per acci­dents.

Segons dades de les pròpies com­pa­nyies, els cre­uers con­su­mei­xen entre 200 i 300 litres d’aigua per per­sona i dia. Es gene­ren 340 litres d’aigües gri­ses per per­sona i dia i uns 30 litres d’aigües negres, el doble que la mit­jana dels veïns de la ciu­tat. Els pas­sat­gers gene­ren uns 2,4 qui­los de resi­dus per per­sona i dia, també prop del doble que els bar­ce­lo­nins. Res­pecte les emis­si­ons de CO2 o equi­va­lents, els cre­uers són res­pon­sa­bles de l’emissió de 1,4 mili­ons de tones anu­als, el 28% de tot el port, que con­ta­mina tant com la resta de la ciu­tat. Els bar­ris més pro­pers al port són els que reben més emis­si­ons, com la Zona Franca i Montjuïc, el Poble-Sec, Sant Antoni, el Raval, el Gòtic i la Bar­ce­lo­neta.

Sanz ha dit que “no hi ha cre­uers verds pos­si­bles” i que elec­tri­fi­car l’estada dels vai­xells al port no resol el pro­blema de la mas­si­fi­cació turística. A més, el regi­dor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha dit que la solució ha de ser més ràpida que aquesta, pen­sada a mitjà ter­mini.

L’impacte soci­o­cul­tu­ral s’evi­den­cia amb la mas­si­fi­cació de l’espai públic i els llocs més simbòlics amb un volum molt alt de turis­tes amb poc temps per visi­tar la ciu­tat, l’homo­geneïtzació dels espais comer­ci­als, la poca vin­cu­lació amb la cul­tura local i el pati­ment de la població local per les aglo­me­ra­ci­ons exces­si­ves, la con­gestió del trànsit, l’aug­ment de preus a les zones turísti­ques i la con­ta­mi­nació acústica.

Recent­ment l’Ajun­ta­ment i el Port han pac­tat diver­ses mesu­res per inte­grar millor l’acti­vi­tat portuària a la ciu­tat. Es limi­ten les ter­mi­nals inter­na­ci­o­nals de cre­uers a un màxim de set i s’agru­pa­ran totes al Moll Ados­sat. Això per­metrà alli­be­rar espais dels molls de Dras­sa­nes i Bar­ce­lona per a ús públic. El pla urbanístic de la nova Bocana crearà 14.000 metres qua­drats de nous espais per a ús públic i poten­ciarà usos docents i tec­nològics vin­cu­lats a la nàutica. A més, el Port ela­bo­rarà un pro­grama per reduir les exter­na­li­tats ambi­en­tals del trànsit de cre­uers i un pla de gestió sos­te­ni­ble de la mobi­li­tat ter­res­tre dels cre­ue­ris­tes.

LA XIFRA

3,1
Els milions de creuers que van entrar a port el 2019, el màxim històric a la ciutat

10.000 creuers més al Port de Tarragona

El Port Tarragona preveu rebre 70.000 creueristes -10.000 més que els calculats en un principi- gràcies a la incorporació de vuit escales noves de MSC Cruises, segons informa l’Autoritat Portuària (APT). MSC Cruises passa de tenir una escala a un total de nou i el primer dels creuers, el MSC Bellíssima, atracarà a les set del matí d’aquest proper diumenge amb 4.000 passatgers a bord, a més del desembarcament de 300 passatgers i l’embarcament d’altres 400.

El MSC Bellíssima també farà escala a Tarragona els diumenges 31 de juliol, 21 d’agost, 4 i 25 de setembre, 9, 16 i 23 d’octubre i, el divendres 11 de novembre, pren el relleu el creuer MSC Magnífica.Així ho ha informat el president de l’APT, Josep Maria Cruset, en la reunió celebrada aquest dijous de la Taula institucional de Creuers, formada per diferents institucions i agents socioeconòmics de Tarragona. La Taula compta amb un nou membre, Global Ports Holding, l’empresa concessionària de la terminal de creuers (estarà activa la tardor del 2023), i amb un edifici d’última generació en el qual invertiran 5,5 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.