Els Pastorets de Girona no es faran aquest Nadal
Final La companyia Proscenium ha comunicat a l’Ajuntament que no continuarà produint l’obra, un any després de la mort de Joan Ribas, l’ànima de l’espectacle nadalenc
Els Pastorets de Girona no portaran la llum i la foscor al Teatre Municipal aquest Nadal. Un any després de la mort de Joan Ribas, el director de la companyia Proscenium i ànima d’aquesta tradicional representació, es confirma que aquest any no hi haurà Pastorets.
La família Ribas així ho va anunciar recentment a l’Ajuntament, que el compromís que van assumir Joan Ribas i el seu cunyat Salvador Donato l’any 1981 era fer-ho per un temps, que es va acabar allargant tots aquests anys (quaranta, i un més ja sense ell) per la voluntat que hi va posar sempre. Tampoc hi ha ajudat la pandèmia, que durant aquests dos últims anys va obligar a reduir la companyia a una trentena de persones, quan en total el nombre de participants damunt i rere l’escenari arribava a 150 persones. I tornar “a començar de zero” suposa una tasca difícil d’assumir, com han declarat fonts de la companyia.
Per la seva banda, l’Ajuntament ha comunicat que s’està treballant amb diferents equipaments, com ara La Planeta o l’Auditori de Girona, per articular una oferta musical i d’arts escèniques durant les dues setmanes de les festes de Nadal. “S’està treballant amb la programació, que a hores d’ara no podem avançar”, ha dit el vicealcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats, que també hi ha afegit: “Joan Ribas és una figura insubstituïble i la seva pèrdua deixa un buit molt important. Tant és així que aquest any acabarà sent un any de transició. No hi ha un grup motor que pugui organitzar Pastorets per a aquest any, així també ho ha transmès la família Ribas.” Sobre la continuïtat de la representació, Ayats anuncia: “Ara volem deixar espai i en cap cas tancar la porta perquè altres iniciatives ciutadanes se’n puguin encarregar de cara a un futur. Des de l’Ajuntament som aquí per donar el suport necessari.”
En la mateixa línia s’ha pronunciat Pere Puig, director de La Planeta –que també formava part de l’equip de direcció de l’obra, i a través de la sala teatral donaven suport a l’espectacle promogut per Ribas–, que declara que si surt algú que vulgui agafar el relleu ajudaran a donar-hi un cop de mà. Per a ells, assumir la producció dels Pastorets els suposa dos mesos previs de preparació, entre logística i assajos, inassumible actualment. També confirma que estan treballant per oferir una programació per als dies de Nadal.
Quaranta-un anys d’història
S’han complert 41 anys d’actuacions dels Pastorets de Girona. Des d’aquell llunyà Nadal del 1981, quan, després de molts anys sense programar-se aquesta tradició al Teatre Municipal, el Grup Proscènium hi va fer tornar la joia de les representacions nadalenques. Les vicissituds viscudes al llarg d’aquestes quatre dècades han estat moltes, com recordava la periodista Clara Ribas, filla de Joan Ribas, en un article en aquest mateix diari: un trasllat forçós durant cinc anys a Sant Domènec, el relleu de participants per raons d’edat i ara un canvi global que obliga a adaptar-se a una nova situació.
Com va escriure coincidint amb el 40è aniversari: “Són diverses les famílies que han tingut avis, fills i nets damunt l’escenari. I alguns àngels que van començar amb sis anys ara ja en compten 46. Amb el temps, la companyia ha vist marxar amics i amigues, als quals el grup ha retut homenatge cada Nadal. S’ha millorat molt en tècnica, en vestuari, en escenografia i en maquillatge, fins a aconseguir un estil propi. Amb un text basat en El misteri de Nadal, estrenat l’any 1923, de mossèn Francesc Gay, la representació ha estat transformada i actualitzada, amb textos i melodies, i introduint-hi presència femenina, la qual, fa cent anys, estava prohibida.”
Jordi Grau, en recordar la figura de Ribas, també va escriure que els Pastorets van ser “la nineta dels seus ulls”. Es van recuperar al Teatre Municipal durant la dècada dels vuitanta i fins al 2021 van mantenir una presència ininterrompuda a Girona. “Al llarg dels anys, hi han passat molts personatges, com els primers protagonistes, el dimoni Jaume Teixidor i els pastorets Josep Maria Casas i Salvador Donato, el seu cunyat i un dels seus grans amics, que també va fundar el grup d’havaneres Terra Endins. Li agradava recordar que molts dels seus nens i nenes protagonistes havien triomfat després en el món de la interpretació. Li dolia, però, que a Girona no hi hagués un quadre escènic consolidat”.
Ara, caldrà veure si algú està disposat a assumir un treball i un esforç que omplen de joia els Nadals de molts gironins.
LES DATES I XIFRES
El cartell icònic de cada any: l’evolució històrica de la ciutat
Els cartells han esdevingut un dels elements més icònics de la celebració dels Pastorets de Girona. Els ha dissenyat cada any Àngel del Pozo i l’anunci de l’obra ha estat una manera de veure l’evolució històrica de la ciutat. L’arribada de Ryanair a l’aeroport amb els Reis que baixen d’un avió, el polèmic fanal davant l’ajuntament de Girona, el Betlem fora de la catedral l’any en què van començar a fer pagar per visitar la seu gironina, el retorn al rehabilitat Teatre Municipal després d’uns anys a l’exili de Sant Domènec, la inauguració de la nova seu de la Generalitat a Girona, els setges napoleònics, el caos de vehicles en el rodatge de Joc de trons o diversos escenaris clàssics com ara la catedral, Correus, la pujada de Sant Martí..., han estat en aquestes dècades alguns dels escenaris o projectes protagonistes del cartell. L’arribada del Nadal a Girona, fins ara, suposava tornar a moltes de les tradicions més habituals, però també descobrir la temàtica del cartell dels Pastorets.