Zelenski destitueix la seva fiscal general i el cap del servei d’intel·ligència
El president ucraïnès acusa desenes de membres de tots dos departaments de traïció
És la reorganització més gran del seu govern des de l’inici de la invasió russa
Terratrèmol polític a Ucraïna. El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha destituït el cap del Servei de Seguretat, Ivan Bakànov, i la fiscal general del país, Irina Venedíktova, citant desenes de casos de presumpta traïció i col·laboració amb Rússia, mentre Moscou semblava disposat a endurir les seves accions bèl·liques al territori ucraïnès. En un discurs diumenge al vespre, Zelenski va anunciar els cessaments, tots dos de caràcter fulminant.
Es tracta de la més gran reorganització del seu govern des que va començar la invasió russa, el 24 de febrer passat. El president ucraïnès va afegir que més de seixanta responsables del servei de seguretat i de la fiscalia general estaven treballant contra Ucraïna en els territoris ocupats per Rússia, i que s’havien obert 651 casos susceptibles de traïció contra membres de les forces de seguretat ucraïneses.
Bakànov, que formava part del cercle més proper a Zelenski, va ser destituït per “desenvolupament inadequat del deure amb el consegüent cost de vides humanes”. Entre els motius d’aquesta acusació s’especulava amb les decisions adoptades a l’inici de la invasió russa i, més concretament amb la rendició de Kherson, ciutat capturada per les tropes russes a l’inici de l’ofensiva, i la negativa a volar un dels ponts sobre el riu Dnipró per impedir-ho.
El lloc de Bakànov l’ocuparà temporalment Vasil Maliuk, que va ser nomenat ahir cap interí del servei d’intel·ligència. Per la seva banda, la fiscal general, Irina Venedíktova, va ser destituïda en virtut dels poders de guerra assumits per Zelenski després de l’inici del conflicte bèl·lic sense donar més explicacions. L’escollit per substituir Venedíktova, que va liderar els esforços per perseguir els crims de guerra russos, és Oleksí Simonenko.
Pel que fa al front de guerra, Rússia va llançar una sèrie d’atacs “limitats” a la regió oriental ucraïnesa de Donetsk. En el 145è dia del conflicte, l’exèrcit rus continuava centrat a capturar el nus ferroviari de Siversk, essencial per avançar a Donetsk, alhora que intentava reforçar la seva presència als territoris ocupats a l’est i al sud del país mitjançant més bombardejos.
Rússia deté unes hores la periodista Ovsiànnikova
La periodista russa Marina Ovsiànnikova, que va interrompre amb un informatiu de la televisió russa en directe per denunciar la guerra a Ucraïna el març passat, va ser detinguda diumenge i va quedar en llibertat unes hores després, segons van informar els seus advocats. Precisament, els seus advocats van ser els qui van alertar de l’arrest a través del canal de Telegram. “Marina ha estat detinguda”, deia el missatge, que anava acompanyat de tres fotografies en què es veia com dos agents s’emportaven Ovsiànnikova en una furgoneta blanca. Tres hores després d’haver estat arrestada, la periodista va quedar en llibertat i va concedir una entrevista en un mitjà rus en què va detallar que les autoritats l’acusen de “desacreditar” les forces armades russes per unes declaracions en les quals afirmava que la guerra a Ucraïna és un “intent frenètic” del president Vladímir Putin per “mantenir el poder a les seves mans”. La detenció s’ha produït dies després que la periodista es manifestés sola davant del Kremlin amb una pancarta contra la guerra en què es llegia “Putin, assassí”.