Salut

Els assajos clínics confirmen la bona resposta de la vacuna d’Hipra contra les subvariants d’òmicron

Detecten una durada més gran dels nivells d’anticossos neutralitzants després d’aplicar el vaccí com a dosi de reforç

Els dar­rers estu­dis con­fir­men que la vacuna con­tra la covid-19 desen­vo­lu­pada per la far­macèutica Hipra té una bona res­posta d’anti­cos­sos neu­tra­lit­zats con­tra la sub­va­ri­ants d’Òmicron BA.2 i BA.4/BA.5. Segons remar­quen en un comu­ni­cat, el vaccí aporta un espec­tre ampli de pro­tecció con­tra les vari­ants del virus que cir­cu­len actu­al­ment a Europa. Les últi­mes anàlisis també han ser­vit per com­pro­var una durada més gran dels nivells d’anti­cos­sos després d’una dosi de reforç heteròloga i això apunta a una pro­tecció més dura­dora en com­pa­ració amb les vacu­nes de reforç que hi ha actu­al­ment dis­po­ni­bles. La com­pa­nyia amplia els assa­jos clínics per ava­luar la res­posta immu­nològica al vaccí com a quarta dosi.

La far­macèutica bio­tec­nològica Hipra, amb seu a Amer (Selva), ha com­pro­vat en les últi­mes anàlisis que la seva vacuna també con­fe­reix pro­tecció davant de les sub­va­ri­ants d’Òmicron BA.2 i BA.4/BA.5, cau­sants dels últims con­ta­gis regis­trats a la població.

Els estu­dis indi­quen que després de catorze dies des de l’admi­nis­tració d’aquest vaccí com a dosi de reforç en par­ti­ci­pants prèvia­ment vacu­nats amb dues dosis de la vacuna d’mRNA de Pfi­zer/BioN­Tech, hi ha un incre­ment dels anti­cos­sos neu­tra­lit­zants con­tra les sub­va­ri­ants. I el mateix passa quan és dosi de reforç de la vacuna Moderna.

A més, en els resul­tats obtin­guts a l’assaig Fase IIb recent­ment publi­cats, la vacuna d’Hipra, com a dosi de reforç heteròleg, dona lloc a una res­posta potent d’anti­cos­sos neu­tra­lit­zants (mul­ti­plica per més de deu) davant de totes les vari­ants estu­di­a­des (Wuhan, Beta, Delta i Òmicron (BA.1) als 14 i 98 dies, sent aquests incre­ments estadísti­ca­ment supe­rior als obtin­guts amb la dosi de record amb la vacuna de Pfi­zer-BioN­Tech als 98 dies davant de les vari­ants Beta, Delta i Òmicron (BA.1), i als 14 dies davant de les vari­ants Beta i Òmicron (BA.1)). Segons infor­men en un comu­ni­cat, aquests resul­tats indi­quen que el vaccí genera una res­posta d’anti­cos­sos neu­tra­lit­zants més sos­tin­guda en el temps que la vacuna de Pfi­zer, cosa que sug­ge­reix una pro­tecció més dura­dora i efec­tiva davant de les noves vari­ants cir­cu­lants.

En relació a la segu­re­tat de la vacuna, durant els assaigs clínics s’ha demos­trat que la vacuna té un bon per­fil de segu­re­tat i de tole­ra­bi­li­tat i no s’han detec­tat efec­tes adver­sos relle­vants als par­ti­ci­pants de l’estudi. Els efec­tes adver­sos més comuns han estat dolor a l’àrea d’ino­cu­lació, mal de cap o fatiga que no els ha impe­dit en cap moment el desen­vo­lu­pa­ment de la seva vida nor­mal i que han des­a­pa­re­gut els dies següents.

Assaig clínic com a quarta dosi

Amb l’objec­tiu d’ampliar les dades reco­lli­des als assaigs clínics i, paral·lela­ment al procés de revisió contínua de l’Agència Euro­pea del Medi­ca­ment (EMA), la com­pa­nyia té pre­vist ini­ciar una ampli­ació de l’estudi fase IIb (HIPRA-HH -2). L’objec­tiu és ava­luar la segu­re­tat i la res­posta immu­nològica d’una quarta dosi de reforç amb la vacuna d’Hipra. A l’assaig hi par­ti­ci­pa­ran un total de 200 per­so­nes voluntàries pro­ce­dents de deu hos­pi­tals d’Espa­nya. D’aquests par­ti­ci­pants, la mei­tat han rebut ante­ri­or­ment dues dosis de la vacuna de Pfi­zer i una dosi de la vacuna d’Hipra. L’altra mei­tat haurà rebut tres dosis de la vacuna de Pfi­zer.

L’estudi, pre­vist per ini­ciar a finals d’estiu, començarà una vegada es rebi l’auto­rit­zació del Comitè d’Ètica de l’Hos­pi­tal Clínic de Bar­ce­lona i de l’Agència Espa­nyola del Medi­ca­ment i Pro­duc­tes Sani­ta­ris (AEMPS).

El 29 de març pas­sat, l’Agència Euro­pea del Medi­ca­ment (EMA) va començar la revisió contínua de la vacuna. L’EMA ava­lua el com­pli­ment de la vacuna seguint els estàndards habi­tu­als de la Unió Euro­pea en quant a eficàcia, segu­re­tat i qua­li­tat. Aquesta revisió contínua és el pas previ a l’obtenció de l’auto­rit­zació de comer­ci­a­lit­zació de la vacuna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.